Annons

Berlinmordet: Putins uppgifter ifrågasätts

Tyskland ställer sig frågande till påståenden som Rysslands president Vladimir Putin kommit med angående ett mord som orsakat en smärre diplomatisk kris mellan länderna.
Tyskland • Publicerad 11 december 2019
Tyskland ifrågasätter ryska uppgifter om offret för ett uppmärksammat mord i Berlin. Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffade Rysslands president Vladimir Putin (till höger) tidigare i veckan.
Tyskland ifrågasätter ryska uppgifter om offret för ett uppmärksammat mord i Berlin. Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffade Rysslands president Vladimir Putin (till höger) tidigare i veckan.Foto: Charles Platiau/poolfoto via AP/TT

Putin sade på tisdagen att Zelimchan Changosjvili – som sköts till döds i en park i Berlin i augusti – själv var en "ondskefull och blodtörstig" mördare som Ryssland flera gånger begärt utlämnad från Tyskland.

– Regeringen har ingen kännedom om någon rysk begäran om utlämning för offret för detta brott, säger en talesperson för det tyska justitiedepartementet vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Tysklands riksåklagare har meddelat att man misstänker att den ryska regeringen, eller det Kremlvänliga styret i Tjetjenien, ligger bakom mordet. Regeringen har sedan utvisat två ryska diplomater, vilket Ryssland säger kommer besvaras med samma mynt.

Den man som misstänks för mordet har en falsk rysk identitet som måste ha tagits fram av ryska myndigheter, enligt en granskning av den tyska tidningen Der Spiegel och journalistgruppen Bellingcat.

Mordoffret Changosjvili var georgisk medborgare, men tillhörde landets tjetjenska minoritet och hade ingått i tjetjenska rebellgrupperingar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffade Vladimir Putin i Paris i måndags och säger sig ha krävt att Ryssland berättar vad man vet om mordet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons