Annons

Berg lägger av efter EM – om Sverige når dit

Marcus Berg har bestämt sig.
Om landslaget når EM-slutspelet till sommaren blir det hans sista landskamper.
Fotboll • Publicerad 12 november 2019
Ett eventuellt EM-slutspel nästa sommar, sedan tackar Marcus Berg (mitten) för sig i landslaget.
Ett eventuellt EM-slutspel nästa sommar, sedan tackar Marcus Berg (mitten) för sig i landslaget.Foto: Janerik Henriksson/TT

Berg var inne på att avsluta sin blågula karriär redan efter VM i Ryssland sommaren 2018. Han var länge tveksam till en fortsättning men den kollektiva succén fick honom att haka på mot ännu ett slutspel.

Dit är landslaget på god väg.

Annons

Om det vill sig väl passeras målrakan redan på fredag – då Rumänien väntar i Bukarest. Tre poäng och ännu ett slutspel väntar.

Säker på slutspel

I så fall anfallsveteranens sista.

– Jag ska inte ta ut något i förskott, men jag är hundraprocentigt säker på att vi når slutspelet. Hur vet jag inte, men det gör vi och förhoppningsvis redan på fredag, säger Marcus Berg.

Vad skulle det betyda att spela EM?

– Det skulle vara fantastiskt. Det är inte många spelare som får göra det. Det var en dröm när man var liten och jag har varit med i ett VM och ett EM.

Kontraktet med Krasnodar i ryska ligan går ut till sommaren. Det troliga är att han och familjen vänder hem till Sverige. En återkomst till IFK Göteborg har länge varit på tapeten – och Berg utesluter inte att så kan bli fallet om han får som han vill.

Hem till Blåvitt?

– Jag har kontrakt med Krasnodar den här säsongen och sedan får intresserade klubbar komma. Men som jag sagt tidigare: någon dag hoppas jag få spela i Blåvitt igen. Vi får se vad som händer.

Att avrunda landslagskarriären efter ett eventuellt EM-slutspel har funnits i Bergs tankar under lång tid. Och det har inte ändrats av det stora förtroende han fått och får av förbundskaptenen Janne Andersson.

– Jag har gjort de största grejorna och kanske kan man förlänga sin karriär genom att bara satsa på klubblaget.

– Jag har tre barn och fru hemma. Jag vill försöka spendera så mycket tid som möjligt med dem. Karriären är inte för evigt, men så länge man är med och presterar är det kul. Det finns ett liv vid sidan av också som man vill ge mer tid.

Annons

Berg är extra motiverad nu när han anar slutet på en landslagskarriär som inleddes redan 2008.

– Det är inte många matcher kvar tills man inte är med här länge. Det gäller att prestera och njuta så att jag och Sverige får vara med i ett slutspel igen.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons