Annons

Sjöström och Öberg i duell på Idrottsgalan

Blir Sarah Sjöström årets kvinnliga idrottare för femte året i rad eller kan Jerringpristagaren Hanna Öberg utmana?
Och vilket VM-guld väger tyngst på herrsidan – ett i diskus, skateboard eller orientering? Eller kan ett silver i stavhopp vara tillräckligt?
Svar kommer på Idrottsgalan i januari. Här är de nominerade.
Idrottsgalan • Publicerad 13 november 2019
Sarah Sjöström med sina fem VM-medaljer från Sydkorea i somras. Arkivbild.
Sarah Sjöström med sina fem VM-medaljer från Sydkorea i somras. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Årets kvinnliga idrottare

Tove Alexandersson tog tre guld under VM i orientering i Norge – och nu är det klart att hon är en av fyra nominerade till årets kvinnliga idrottare.

Där är det hög konkurrens – simmaren Sarah Sjöström är nominerad för sina fem VM-medaljer, precis som längdskidåkaren Stina Nilsson som gjorde sensationell comeback i VM och tog silver i sprint trots att hon slitit av en muskel i baksidan av låret en månad tidigare. Nilsson vann även sprintcupen i världscupen. Därtill är skidskytten Hanna Öberg nominerad för sina tre VM-medaljer i Österstund. Nilsson och Öberg är även nominerade till priset för årets prestation.

Årets manliga idrottare

Annons

Till priset för årets manliga idrottare är fyra VM-medaljörer nominerade. Orienteraren Gustav Bergman, som bland annat tog VM-guld i stafett och VM-silver i medeldistans, konkurrerar med stavhopparen Armand Duplantis som förra året tilldelades priset för både årets prestation och årets manliga idrottare för sitt EM-guld och hopp på 6,05. I år blev det VM-silver för Duplantis.

Daniel Ståhl, som tog VM-guld i diskus, är också en kandidat till priset, liksom världsmästaren i den nya OS-grenen i skateboard, Oskar Rozenberg Hallberg.

Det är första gången en skateboardåkare nominerats i kategorin.

Lasse Granquist, ordförande i Svenska idrottsakademins nomineringsjury, sade till Expressen att det ur ett traditionellt perspektiv inte var en given kandidat, men motiverade beslutet att nominera Rozenberg Hallberg:

– Vi hade en längre diskussion kring honom, men det känns nytt och fräscht i sammanhanget.

Årets prestation

Angelica Bengtsson och Mattias Falck konkurrerar med Öberg och Nilsson om priset för årets prestation på Idrottsgalan. Stavhopparen Bengtsson kom sexa i VM i Doha efter att ha klarat svenska rekordhöjden 4,80 på ett dramatiskt sätt. Staven gick av i hennes sista försök, men Bengtsson fick hoppa om och lyckades då sätta svenskt rekord. Bordtennisspelaren Mattias Falck tog ett överraskande VM-silver i Budapest i våras, som första svenska VM-medaljör på 20 år.

Årets lag

Nomineringarna till årets lag innehåller enbart kvinnliga lag för prestationerna i respektive VM: fotbollslaget som tog brons, stafettlagen i skidor och orientering som tog guld och så bowlarna Josefin Hermansson och Jenny Wegner som tog guld i dubbel.

Årets ledare

Fotbollens, skidornas och orienteringens förbundskaptener är nominerade till priset för årets tränare. Tränaren till VM-guldmedaljören i diskus Daniel Ståhl, Vésteinn Hafsteinsson, är också nominerad.

Årets nykomling

Till priset för årets nykomling är fotbollsspelaren Alexander Isak, 20 år, längdhopparen Tilde Johansson, 18 år, längdskidåkaren Frida Karlsson, 20 år, och bordtennisspelaren Truls Möregårdh, 17 år, nominerade.

Idrottsgalan hålls i Globen i Stockholm den 27 januari.

Annons

Rättelse: I en tidigare version angavs fel sport för Tilde Johansson i slutet av brödtexten, rätt är längdhopp. I en tidigare version angavs också fel valörer på Tove Alexanderssons VM-medaljer, rätt ska vara tre guld, och fel plats för mästerskapet, rätt ska vara Norge.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons