Annons

Belgisk EU-bas värmde upp hos Löfven

Europeiska rådet får snart en ny, belgisk ordförande i Charles Michel, efter polske Donald Tusk.
Han ser en chans att skapa lite bra vibrationer kring EU-projektet igen, men kastas rakt in i brexitfrågan, migrationslimbo och EU-ländernas strid om långtidsbudgeten.
EU • Publicerad 7 november 2019
Statsminister Stefan Löfven (S) tog emot Europeiska rådets tillträdande ordförande, belgaren Charles Michel i Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven (S) tog emot Europeiska rådets tillträdande ordförande, belgaren Charles Michel i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Jag vet att budgetfrågan blir mycket komplicerad och även den om migrationen, sade Charles Michel på en pressträff med statsminister Stefan Löfven i Stockholm.

Löfven är en av fem regeringschefer som säger att de inte tänker betala en krona eller euro mer till EU-budgeten, samtidigt som en majoritet av länderna vill att Sverige, Österrike, Tyskland och Nederländerna ska betala miljarder mer.

Son till utrikesminister

Annons

Michel, tidigare premiärminister i Belgien och son till den förre EU-kommissionären och belgiske utrikesministern Louis Michel, reser inför tillträdet den 1 december i Bryssel runt i EU. Han vill vara på god fot med de presidenter, statsministrar och premiärministrar för vilka han ska vara talesman, ordförande och företrädare i Europeiska rådet de kommande två och halvt åren.

Det är ingen lätt uppgift som väntar, tillstår han. Men han säger sig ändå se en öppning för att skapa en positiv agenda som kan få EU-medborgarna att sluta upp lite mer kring det europeiska projektet, inte minst i klimatfrågan. EU-kommissionen är ny, EU-parlamentet är nyvalt och han själv och flera EU-ledare är nya på sina poster.

Hoppas på snabba förslag

Han tror, säger han, att det går att komma över låsningarna om migrationspolitiken och hoppas på snabba, nya förslag från EU-kommissionen, dess nya ordförande Ursula von der Leyen och den kommissionär som ska ha ansvar för migration: förra arbetsmarknadsministern Ylva Johansson

– De kommande veckorna och månaderna är det kommissionens uppgift att komma med nya, konkreta förslag. Jag kommer att sträva efter enighet bland medlemsländerna, men det är också mycket viktigt att fatta beslut, sade Michel och sade sig vara medveten om att medborgare inte nöjer sig med handlingsförlamning.

– Jag tror att vi kan nå en lösning om alla anstränger sig, sade Stefan Löfven.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons