Annons

Båtar återlämnas – bröt inte mot sanktioner

Sydkorea • Publicerad 2 juli 2019
Fartyget P-Pioneer har lämnats tillbaka till sin ägare. Arkivbild.
Fartyget P-Pioneer har lämnats tillbaka till sin ägare. Arkivbild.Foto: Kim Jae-hong/AP/TT

Sydkorea har lämnat tillbaka två tidigare beslagtagna oljefartyg till sina ägare.

Fartygen togs om hand av Sydkoreanska myndigheter efter misstankar om att de använts för att transportera olja till Nordkorea, något som skulle innebära ett brott mot FN:s sanktioner mot landet.

Annons

Efter att ha gjort en bedömning av Sydkoreas efterforskningar har FN dock konstaterat att fartygen inte använts på ett sätt som bröt mot några sanktioner.

Ytterligare två fartyg, som ägs av rederiet KOTI corp undersöks fortsatt av Sydkorea. Rederiet svartlistades av FN förra året i ett försök att hindra utvecklingen av Nordkoreas kärnvapenprogram.

Nordkorea omfattas av en mängd sanktioner. Flera har införts efter att landet provskjutit robotar eller prövat atomvapen. Så sent som 2017 infördes ytterligare sanktioner, som bland annat syftade till att begränsa landets tillgång till olja.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons