Annons

Båt med över 100 ombord bogserad till Cypern

Cypern • Publicerad 4 november 2019
Syrier vid ett flyktingläger i Kokkinotrimithia utanför Nicosia. Arkivbild från september 2017.
Syrier vid ett flyktingläger i Kokkinotrimithia utanför Nicosia. Arkivbild från september 2017.Foto: Petros Karadjias/AP/TT

En överfull båt har upptäckts utanför Cyperns kust och bogserats iland, meddelar cypriotisk polis. Totalt 131 migranter eller flyktingar befann sig ombord, varav alla utom två kommer från Syrien.

Båten upptäcktes strax utanför Medelhavsöns nordvästra spets. Polisen tror att båten kom från Turkiet.

Annons

Personer ombord har berättat att de betalade motsvarande nästan 20 000 kronor till människosmugglare för att ta sig till Cypern, rapporterar Cyperns statliga nyhetsbyrå CNA. När de närmade sig land uppger de att båtens kapten hoppade över till en annan båt och försvann.

Två personer har gripits och ska förhöras, enligt polisen.

Människorna ombord kommer att föras till en mottagningsanläggning utanför huvudstaden Nicosia.

Cypern bad i augusti de andra EU-länderna att hjälpa dem genom att ta emot 5 000 migranter, men landet har ännu inte fått något gehör. Runt 7 000 personer kom till Cypern mellan januari och september i år, enligt de uppgifter som finns tillgängliga.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons