Annons

Basketstjärnan kan lämna efter coronaviruset

Coronaviruset får konsekvenser för sportvärlden i Kina.
All basket har skjutits upp tills vidare – och svenska basketstjärnan Amanda Zahui tvekar om att återvända till den kinesiska ligan efter OS-kvalet med landslaget.
Basket • Publicerad 3 februari 2020
Amanda Zahuis framtid i den kinesiska ligan är ovisst efter coronavirusets utbrott.
Amanda Zahuis framtid i den kinesiska ligan är ovisst efter coronavirusets utbrott.Foto: Claudio Bresciani / TT

Amanda Zahui har just nu paus från sitt spel i kinesiska Shandong, där hon spelar innan den amerikanska proffsligan WNBA drar igång, för att delta i Sveriges historiska OS-kval i veckan.

Men pausen ser ut att omvandlas till ett brutet kontrakt.

Annons

– Mitt fokus nu är på OS-kvalet, men jag kommer att komma hem efter det. Tanken var att jag skulle åka direkt till Kina, men nu går inte det, säger hon på plats i Täljehallen där landslaget laddar inför OS-kvalet.

"Ganska läskigt"

Hon hann precis komma hem till Sverige innan coronaviruset bröt ut på allvar.

– Det blev inte stort förrän veckan efter att jag kom till Sverige, så det kändes skönt. Men det är ändå ganska läskigt, säger hon.

– Min tolk skrev till mig att ligan är på "lockdown", så nu är det skönt att jag inte är där. Jag vet inte vad jag hade tagit mig till då.

"Om jag vill leva"

Hon har hört rykten om att ligan ska starta igen i mars, men inte fått någon bekräftelse från sin agent.

TT: Det låter som att du inte är så sugen på att åka tillbaka oavsett om ligan kommer igång?

– Nej alltså det känns ju som att man vill vara frisk. Jag har fått flera råd från äldre spelare, en av dem är Janel McCarville som spelar i Alvik nu som skrev "det finns ingen check som är tillräckligt stor för din egen hälsa". Och det är lite så....

– Visst det suger att inte åka tillbaka och avsluta en hel säsong, jag har liksom alltid spelat varje säsong hela vägen, så om det skulle hända så suger det, men det måste handla om oss själva. Om jag vill spela, om jag vill leva, säger Zahui.

Rättad version: I en tidigare text uppgavs fel spelort för grupp 3 i OS-kvalet. Matcherna har flyttats från Foshan till Belgrad.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons