Annons

Basketspelare stängs av för cannabis

Basket • Publicerad 6 november 2019
En basketligaspelare har stängts av för dopning. Arkivbild.
En basketligaspelare har stängts av för dopning. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

En spelare i basketligan testades positivt för cannabis efter en match i våras och stängs av i sex månader, vilket nyhetsbyrån Siren var först med att berätta om.

– När det gäller cannabis är det oftast sex månader. Man kommer ner till det som ett rimligt straffläge förutsatt att idrottaren kan bevisa att det inte har varit avsett för att höja prestationsförmågan, säger Tommy Forsgren, senior rådgivare på Svensk Antidoping.

Annons

Beslutet om avstängningen togs i slutet av oktober men straffet är retroaktivt och räknas från 1 juni i år.

– Man kan få ytterligare en liten sänkning på så vis att startdatumet för avstängningen kan bli tillbakaskrivet jämfört med beslutsdatumet beroende på graden utav fel och försummelse, eller om beslutsprocessen har dragit ut på tiden om det inte beror på utövaren. Det finns flera olika omständigheter och just i det här fallet har man kommit fram till att lämpligt startdatum ska vara den 1 juni, säger Forsgren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons