Annons

Basketdamerna i Israel – oro för säkerheten

Samtidigt som oroligheterna fortsätter på Gazaremsan är det svenska basketlandslaget i Israel för att starta EM-kvalet.
Basket • Publicerad 13 november 2019
Amanda Zahui och hennes lagkamrater i basketlandslaget inleder EM-kvalet på bortaplan mot Israel. Arkivbild.
Amanda Zahui och hennes lagkamrater i basketlandslaget inleder EM-kvalet på bortaplan mot Israel. Arkivbild.Foto: Ieva Makare/LETA/TT

Efter succémästerskapet i somras där det blev en femteplats i EM börjar kvalet till nästa mästerskap på torsdagskvällen för basketdamerna.

Sverige på bortaplan mot Israel i Tel Aviv i kvalet till EM 2021.

Annons

Samtidigt pågår väpnade konflikter mellan Israel och Palestina. Över tio palestinier dödades under onsdagen i nya israeliska flyg- och robotattacker mot mål på Gazaremsan, uppger palestinska myndigheter,

Oroligheterna utlöstes av en israelisk lufträd i tisdags morse som följdes av raketbeskjutning från palestinskt håll.

– Hade vi fått en avrådan från UD eller att Fiba (Internationella basketförbundet) hade sagt att man inte kunde garantera säkerheten så hade vi självklart inte åkt, säger Joulamo till SVT.

Till Aftonbladet säger han:

– Men minsta möjliga förändring av säkerhetsläget och vi kommer agera.

Fiba och det israeliska basketförbundet har tillsammans gjort bedömningen att kvalmatcherna är säkra att spela.

– Tillsammans har de kommit fram till att det inte finns någon anledning till att matchen inte skulle spelas. Oroligheterna har centrerats kring de södra delarna av landet och där kommer inte vi att vara, vi kommer vara i Tel Aviv, säger Fredrik Joulamo till SVT.

Sverige spelar två EM-kvalmatcher den här veckan och efter mötet med Israel på torsdag väntar hemmamatch mot Montenegro i Malmö på söndag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons