Annons

Hon kräver svar efter bomb i barnbarnens hus

Hennes barnbarn låg och sov när en bomb exploderade på andra sidan väggen i ett av helgens sprängdåd i Malmö. Nu har hon fått nog.
I ett öppet brev kräver hon att regeringen agerar.
Brott • Publicerad 4 november 2019
Oron är stor hos farmor Mona Schultz efter att hennes sons lägenhet blev skadad vid en sprängning i Malmö. I lägenheten låg hennes barnbarn och sov.
Oron är stor hos farmor Mona Schultz efter att hennes sons lägenhet blev skadad vid en sprängning i Malmö. I lägenheten låg hennes barnbarn och sov.Foto: Andreas Hillergren/TT

– Nu måste det hända något! När våra barn inte kan ligga i sina sängar och sova på natten, då är gränsen nådd!

Mona Schultz, 63 år, sitter hemma vid köksbordet i Svedala. Hon är förtvivlad. Inte bara för sina egna barnbarns skull, utan för allas barn, säger hon när TT kommer dit.

Annons

– Man inser att vem som helst av oss kan drabbas. Vi behöver inte ha någon koppling till undre världen, vi behöver inte ha någon hotbild mot oss. Vi behöver bara vara på fel plats eller bo på fel ställe.

Sonsonen väcktes

Nu villMona Schultz agera. Bara timmar efter helgens telefonsamtal om bomben i barnbarnens trappuppgång i hyreshuset på Almgården satte hon sig och skrev på Facebook – ett inlägg adresserat direkt till Sveriges regering. Inledningen handlar om sonsonen, åtta år gammal, som väcktes när en bomb briserade i trapphuset, bara några meter från hans säng.

En bild visar en krossad glasruta.

"På bilden ser ni rutan till mitt lilla barnbarns rum och på andra sidan väggen av den sprängda porten låg den finaste lilla killen och sov. Han sov gott i tron att han var trygg i sitt hem."

– Tänk vad som kunde ha hänt. Hela lägenheten kunde ha blåsts ur, säger Mona Schultz.

Familjen berättade i helgen för TT hur den åttaåriga pojken vaknade av den kraftiga detonationen. I lägenheten fanns även pojkens lillasyster.

– Hon vaknade också och blev jätterädd. Det som är jobbigast är att barnen är så oroliga. De undrar om det kommer att hända igen och om vi kan bo kvar, sade barnens mamma.

"Fånga upp de unga"

Malmö har den senaste tiden drabbats av en rad detonationer och larm om farliga explosiva föremål. I fredags kväll smällde en sprängladdning vid Drottningtorget. Några timmar senare var det dags igen i stadsdelen Almgården där entrén till ett bostadshus totalförstördes. I stadsdelen Annelund hittades under söndagen också en skarp sprängladdning på marken vid en parkeringsplats.

I sitt öppna brev till regeringen kräver barnens farmor att regeringen agerar. Mona Schultz förslag?

Satsa på unga som riskerar att hamna på glid, redan i barnaåldern.

Annons

– Hur kan vi till en början fånga upp de unga som riskerar att hamna i det här? Lägg resurserna där, säger hon och fortsätter:

– Men jag vill också ge poliserna större befogenheter att agera. Påföljder för barn, även de unga. Och större kontroll över kriminella personer som vistas i landet.

TT: Nu adresserar du det här till regeringen. Har du fått svar?

– Nej, inte än. Men jag kan tänka mig att de grå cellerna jobbar för högtryck där uppe.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons