Annons

Bara guldglädje – eller blir det bråk också?

Med stor sannolikhet får antingen Djurgårdens eller Hammarbys supportrar fira SM-guld i helgen.
Polisen har beredskap för om glada och besvikna fotbollsfans skulle drabba samman i Stockholm.
Fotboll • Publicerad 1 november 2019
Djurgårdens supportrar kan få fira första SM-guldet sedan 2005. Arkivbild.
Djurgårdens supportrar kan få fira första SM-guldet sedan 2005. Arkivbild.Foto: Karin Wessl n/TT

Inför sista omgången i fotbollsallsvenskan står guldkampen mellan Djurgården, Malmö och Hammarby. Sannolikheten är således stor att det blir ett Stockholmslag som får höja Lennart Johanssons pokal på lördagseftermiddagen.

Och att det kommer röra sig både ledsna och glada supportrar i huvudstaden när matcherna, som startar klockan 13.00, är färdigspelade.

Annons

Polisen kommer finnas på plats både vid Hammarbys avslutande hemmamatch mot Häcken på Tele2 arena och Djurgårdens bortamöte med Norrköping.

Förberedda på "glädjeyttring"

– Sedan har vi också en uttagen anpassad polisiär enhet som ska tjänstgöra i city under eftermiddagen, med en central ledning. Vi har en alternativt två demonstrationer, och har även förberett för “spontan glädjeyttring” från något av de här lagen, säger Ola Österling på Stockholmspolisen.

Polisen har beredskap för om det blir sammandrabbningar mellan olika supportergrupper.

– Jag är helt med på det och följer den händelseutvecklingen. Den händelseutvecklingen är ganska trolig också. Men det här är i mindre omfattning än ett Stockholmsderby, säger Ola Österling.

Kontinuerlig samverkan

Göran Rickmer, Hammarbys säkerhetsansvarige, meddelar att klubben i vanlig ordning assisterar polisen i den mån de kan för att säkra ordningsläget utanför arenan, som väntas bli fullsatt i mötet med Häcken.

– Serien kommer att avgöras, någon kommer vinna och någon kommer inte vinna. Men jag tror fokus ändå kommer att riktas åt eget håll (bland supportrarna), säger Rickmer och fortsätter:

– Att det skulle vara någon form av huliganfirmor som är ute och springer, det tror jag är en minimal risk. Jag tror folk har fokus på sig själva. För Hammarbys räkning så kommer vi sämst trea, det blir spel i Europa. Folk vill alltid vinna men jag tror alla är relativt nöjda ändå.

Djurgården leder allsvenskan med tre poängs marginal och måste förlora mot Norrköping för att Malmö och Hammarby ska ha chans på SM-guld.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons