1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hanif Bali ber Carl Bildt om ursäkt

Hanif Bali har uppmanats att lämna sina två suppleantuppdrag i riksdagen.
Bali accepterar partiets beslut och ber Carl Bildt om ursäkt i ett inlägg på Facebook.
Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna, fotograferad i riksdagen förra året.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Moderaternas riksdagsgrupp kallades under onsdagen till ett extra telefonmöte för att diskutera riksdagsledamoten Hanif Balis senaste utspel.

Vid mötet uppmanades Hanif Bali att lämna de poster i riksdagen som riksdagsgruppen förfogar över, det vill säga posterna som ersättare i arbetsmarknadsutskottet och EU-nämnden. Det uppger Tobias Billström för TT.

Skälet uppges vara upprepade övertramp i debatten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Det har varit kontinuerliga övertramp i sociala medier, men det här är en process där han vid flera tillfällen gjort sig skyldig till övertramp som vi finner oacceptabelt, säger Billström till TT.

Att det i det här fallet var angrepp på just Carl Bildt är enligt Billström allvarligt, men bara ett av flera övertramp.

– Det är precis lika allvarligt att vara kränkande mot andra personer som mot Carl Bildt. Det är inte för att det har drabbat en av våra egna som vi har reagerat från riksdagsgruppens sida i dag, det blev bara droppen, säger Tobias Billström.

Ber om ursäkt

Hanif Bali skriver själv i ett inlägg på Facebook att han accepterar riksdagsgruppens beslut och att han kommer följa "partiets kollektiva vilja". Riksdagsledamoten ber också Carl Bildt om ursäkt.

"Kritik av tidigare förd politik, oavsett hur populär den tidigare politikern har varit är viktigt för att kurskorrigera ett parti. Däremot måste det ske med takt och fingertoppskänsla. Att jag brustit i detta är uppenbart. Jag ber Carl Bildt om ursäkt för hur jag formulerade mig.", skriver Hanif Bali.

Bakgrunden till petningen är en rad hätska inlägg på Twitter gjorda av Hanif Bali riktade mot den moderate tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt, som även varit EU:s medlare på Balkan. Bland annat kritiserar Bali mötet med Irans utrikesminister, Javad Zarif, som är på besök i Sverige och som har träffat både utrikesminister Margot Wallström (S) och Carl Bildt.

”Sverige fullföljer Bildt-doktrinen. I täten för att normalisera relationen med regimen. Passande att doktrinen är döpt efter en man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”, twittrar Bali. Dessutom kallar han Bildt för både "ihärdig Erdoganist" och "non-grata i Balkan".

Beteendet gillades inte av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som i en kommentar till TT skriver: "Det Hanif Bali i dag och vid flera tillfällen har uttryckt är fullständigt oacceptabelt inom Moderaterna. Så här beter vi oss helt enkelt inte, vare sig mot partivänner eller meningsmotståndare".

"Försiktiga åtgärder"

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förlagschef på borgerliga tankesmedjan Timbro, beskriver åtgärderna mot Hanif Bali som försiktiga.

– Det är skarpa formuleringar som används från Kristersson och Billström i dag, men konsekvenserna är inte särskilt skarpa, säger Johansson Heinö till TT.

Vad dagens besked betyder för Bali återstår att se. Riksdagsledamoten har tvingats lämna positioner inom partiet tidigare, utan att det har skadat hans ställning, menar Johansson Heinö. Han tror också att det kan finnas en oro från M-ledningens håll, om att en allt för hård bestraffning av Bali skulle kunna leda till en öppen konflikt mellan falanger inom Moderaterna. Samtidigt är Balis utspel svåra att förena med Ulf Kristerssons ambition att vara den vuxne i rummet.

– Man kan inte försöka vara garanten för ett vuxet samtal och samtidigt ha så tunga företrädare som beter sig så, säger Johansson Heinö.

TT: Är Hanif Bali fortfarande en tillgång för partiet?

– Jag kan inte värdera det riktigt. Att Hanif Bali är populär och har makt i social medier och sätter tonen för debatten är alldeles uppenbart. Men det är inte självklart att det är på ett sätt som gynnar Moderaterna. Det är inte självklart att moderata väljare lockas tillbaka.

TT har sökt Hanif Bali.

Läs mer

Kind

Svenljungapolitikernas fred är över: ”Demokratin är så pass viktig”

Nästa gång det blir sammanträde i kommunfullmäktige är det fritt fram för debatt igen.

Borås

Länsstyrelsens larm: Allt fler unga riskerar drabbas av covid-19

Ur rapporten: ”Vi kan bara hoppas att föregående helg inte upprepar sig”.

Borås

Boråsbutiken vann miljoner på Lotto – så firar de vinsten: ”Jag är grymt glad”

Fem spelare får dela på 12 miljoner – tillsammans med Ica-butiken.

Borås

Misstänkt tjuvduo påkommen – stal vid renovering

Båda är nu anhållna.

Kind

Planen för rasade bron: ”Har det varit annan trafik också?”

”Vad jag kan se på bilder så är det brofundamentet som har rasat ihop”

Näringsliv

Han är Gekås nye vd: ”Köpte min första cd-skiva här”

Är idag vd på matvarukedja. Styrelseordföranden om rekryteringen: ”Imponerande”