Annons

Bäddat för rugbyrysare i VM-finalen

England mot Sydafrika. Årets VM-final i rugby ser ut att bli en batalj utöver det vanliga.
Rugby • Publicerad 1 november 2019
Englands Ben Youngs och Henry Slade firar några poäng mot Nya Zeeland i VM-semifinalen.
Englands Ben Youngs och Henry Slade firar några poäng mot Nya Zeeland i VM-semifinalen.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Brexit, premiärministerbyte och allmän politisk oro, är det bilden av England år 2019?

Eller är det seger efter seger på det gröna gräset? I alla de stora lagsporterna engelsmännen älskar har den vita flaggan med det röda Sankt Georgskorset tronat högt i år; Liverpool vann Champions League i fotboll, cricketlandslaget tog hem VM på hemmaplan och så har då herrarnas rugbylandslag nu chans på en ny VM-titel – och att på nytt öka befolkningens självkänsla.

Annons

När England under lördagsmorgonen svensk tid går in på finalarenan i Yokohama, Japan, står bara Sydafrika i vägen för en andra världsmästartitel. Och engelsmännen är favoriter, inte minst efter den övertygande och välspelade semifinalsegern mot Nya Zeeland – de regerande mästarnas första VM-förlust sedan 2007.

"Gjort vår läxa"

Och förbundskapten Eddie Jones känner att en VM-titel är nära.

– Hur fantastiskt är inte det här för vårt unga lag? Det är där och då världens största idrottsevenemang, och våra spelare får chansen att spela där, vilken häftig möjlighet för dem, säger Jones på en av de sista presskonferenserna inför finalen.

– Vi har gjort vår läxa, vi är redo för det här. Vi har arbetat i fyra år för att vara redo för det här, säger Jones och anspelar på Englands fiasko i hemma-VM 2015, när laget inte ens nådde kvartsfinal.

Sydafrikas landslag "Springboks" (en slags gasell) står för en mer fysisk rugby. Semifinalen mot Wales var en utmattande match med många avbrott och totalt bara två så kallade försök, alltså poänggivande mål, på hela matchen. Så hoppas förbundskapten Rassie Erasmus att även finalens matchbild blir.

– Jag tror inte att finalen kommer att vinnas genom öppet spel med fantastiska försök. Det kan ju bli så, jag kan ha fel, men jag tror att vi kommer mala ner dem, säger han på en presskonferens under torsdagen.

Vill lyfta landet

Hårt spel eller inte, båda ledarna vet hur viktigt det är att vinna, och båda poängterar vad en seger kan innebära för respektive land.

– Vi kanske inte är favoriter, men de här spelarna kommer göra allt för att vinna. Vi vet hur vinsterna 1995 och 2007 lyfte landet, även om det bara var under en kort stund. Vi vill ge Sydafrika samma upplevelse en gång till, säger Erasmus.

Eddie Jones håller med om att rugbyn ligger i nationens intresse.

– Det ändrar under en kort tid bilden av hur landet ser på sig självt, det kan till och med ändra utgången av nästa val. För en tid kan det få människor att känna sig lite bättre och det är den största lyckan. Vi har den här möjligheten att förändra folks liv genom att spela rugby, och det om något är väl en gåva?, säger han, vars lag på läktarna i Japan får stöd av prins Harry.

Vilket land som får fira mest vet vi någon gång vid lunchtid under lördagen, 80 spelminuter efter avsparken klockan 10.00.

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons