Annons

Axfood höjer utdelningen

Matbutikskoncernen Axfood ökar vinsten i det fjärde kvartalet förra året, och höjer nu utdelningen.
En stark tillväxt och fler nya kunder till butikerna förklarar det förbättrade resultatet.
Ekonomi • Publicerad 6 februari 2020
Axfood, som driver matbutikskedjorna Willys och Hemköp, redovisar bokslut för 2019. Arkivbild
Axfood, som driver matbutikskedjorna Willys och Hemköp, redovisar bokslut för 2019. ArkivbildFoto: Helena Landstedt/TT
Klas Balkow, vd för Axfood.
Klas Balkow, vd för Axfood.Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Axfood, med butikskedjor som Willys och Hemköp i portföljen, redovisar ett rörelseresultat för fjolårets fjärde kvartal på 487 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal, ett vinstlyft på 14,6 procent jämfört med året innan.

Utdelningen höjs också från 7 kronor ett år tidigare till 7,25 kronor.

Annons

– Vi avslutar det fjärde kvartalet på ett bra sätt, som stänger ett framgångsrikt helår. Framför allt har vi en tillväxt i våra kedjor som är över 6 procent. Jämför man den med hela marknaden är vår tillväxt betydligt bättre och vi tar tydliga marknadsandelar, säger vd:n Klas Balkow till TT.

Fjolåret gick bra inom såväl lågpriskedjan Willys och Hemköps butiker och alla Axfoods varumärken.

– Vi har haft en väldigt fin utveckling för Willys under det senaste året och vi har stärkt vår kundbas med flera nya kunder som hittar in. Hemköp har också visat en stark tillväxt, vilket har drivits av att vi har fått flera handlare anslutna till kedjan.

Enligt rapporten ökade Axfoods e-handel mer än marknaden, och växte med 30 procent för helåret. Tillväxten i e-handeln för branschen i stort var 21 procent, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels index.

– Här är vi i en fas där vi investerar för framtiden, både när det gäller det digitala kundmötet och logistikinvesteringar där vi just nu jobbar med gemensamma e-handelsplocklager. Dessa investeringar kostar, och det syns också i vårt resultat, säger Klas Balkow.

Axfood räknar med att investera upp till 1 miljard kronor under 2020. Under året öppnas också 5-10 nya butiker.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons