Dödläge på utdraget klimatmöte
Mer än ett dygn efter att klimatmötet skulle vara avslutat kärvar fortfarande förhandlingarna mellan de nästan 200 deltagande länderna. Stridsfrågorna är desamma som när mötet började. Dessutom har gamla konflikter fått nytt liv.
De kompromissförslag som presenterades på lördagsmorgonen har inte accepterats. Tvärtom har land efter land lyft egna intressen som de vill få tillgodosedda. Vissa vill stryka punkter helt, andra kräver skarpare formuleringar.
Vid halvtio-tiden på lördagskvällen hade fortfarande inga nya kompromissförslag lagts fram och inga beslut väntades före midnatt.
En stridsfråga handlar om hur tydligt mötet ska signalera till världens regeringar att klimatambitionerna måste höjas. Inte minst klimataktivister, forskare och näringsliv har under veckorna i Madrid krävt detta av de samlade politikerna.
– Jag har varit på dessa klimatförhandlingar sedan de startade 1991, men jag har aldrig sett en sådan total klyfta mellan vad vetenskapen och människor i världen kräver och vad klimatförhandlingarna levererar i form av meningsfulla åtgärder, kommenterar Alden Meyer, nätverket Union of Concerned Scientists.
EU vill skärpa
EU går i täten för en grupp länder som vill skärpa tonen. Även Norges miljöminister Ola Elvestuen anstränger sig för att höja ribban.
– Det förslag vi har nu kommer i stället att skicka budskapet till omvärlden att vi inte lyssnar på vetenskapen, sade han.
Chile, som leder FN-mötet, säger sig ha lyssnat till kritikerna och ska höja ambitionsnivån på ett antal punkter. Problemet är att många har invändningar mot detta. En handfull länder har särskilt pekats ut för att ha blockerat samtalen, bland dem finns USA, Brasilien, Australien och Saudiarabien.
I korridorerna börjar det nu dessutom bubbla av kritik mot hur Chile sköter förhandlingarna. Till exempel har det funnits olika versioner av kompromissförslag i omlopp, vilket sprider osäkerhet under diskussionerna.
USA väcker irritation
Att USA nu är på väg att lämna Parisavtalet har haft negativ effekt på förhandlingarna. Det har skapat oro om vad som kommer att hända framöver. Det finns också irritation över att USA "lägger sig i" frågor som de snart inte kommer att omfattas av.
– Vi behöver påminna oss om att alla beslut som vi fattar i Parisavtalet ska tas av länder som kommer att vara bundna till dessa beslut – inte parter som inte kommer att vara bundna av avtalet, säger önationen Tuvalus representant med tydlig hänvisning till USA.
Strid om dubbelräkning
Den största konflikten rör det nya handelssystemet för utsläppsminskningar mellan länder – artikel 6. Brasilien kämpar för att det ska tillåta dubbelräkning, att samma utsläppsminskning räknas av både i landet som betalar och i landet som genomför minskningen. Detta är något EU motsätter sig.
Än så länge står länderna långt ifrån varandra och en möjlighet är att de tekniskt komplicerade förhandlingarna helt enkelt skjuts upp till nästa år. EU har tydligt markerat att det är bättre att inte nå någon uppgörelse alls än att klubba ett dåligt regelverk.
Tidigare på morgonen var klimatminister Isabella Lövin (MP) inte särskilt optimistisk. Hon och stora delar av den svenska delegationen har nu lämnat Madrid och befinner sig i Sverige. Eftersom förhandlingarna formellt sköts av EU har de inget konkret förhandlingsuppdrag och uppger därför att de inte behöver vara på plats under slutförhandlingarna.