Annons

Även terrordömd släppt ur förvaret

Terrorism • Publicerad 4 november 2019
46-åringen anklagades för att ha förberett ett terrordåd mot Sverige med kemikalier. Arkivbild.
46-åringen anklagades för att ha förberett ett terrordåd mot Sverige med kemikalier. Arkivbild.Foto: Säkerhetspolisen / Hando

Den uzbek som friades för terrorplaner mot Sverige, men togs i förvar av Säkerhetspolisen, har fått sitt utvisningsbeslut av regeringen. Men även han har nu släppts ur förvaret.

46-åringen anklagades för att tillsammans med två andra män ha förberett ett terrordåd mot Sverige med kemikalier. De tre greps i ett uppmärksammat tillslag i Strömsund och Akalla i april 2018.

Annons

Tingsrätten ansåg det bevisat att 46-åringen stått i kontakt med terrororganisationen IS och införskaffat kemikalier och dömde honom för terrorförberedelser. I hovrätten friades han från de misstankarna, men dömdes för terrorfinansiering.

Efter domen togs han i förvar av Säkerhetspolisen, som ville ha honom utvisad eftersom han bedöms som ett säkerhetshot. Mannen överklagade och nu har regeringen fattat det slutgiltiga beslutet.

Det går dock inte att utvisa honom just nu eftersom han är hotad i hemlandet. Han är, liksom de sex andra radikala islamister som förvarstogs under Säpos offensiv i våras, släppt ur förvaret.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons