Annons

V-uppstickaren Spiric tvekar trots stort stöd

Två partidistrikt har nu nominerat Nooshi Dadgostar till ny partiordförande i Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedt.
Men även Tamara Spiric ser ut att ha stort stöd internt och nominerades på söndagen av två distrikt – trots att hon fortfarande inte bestämt om hon ska kandidera.
Politik • Publicerad 9 februari 2020
Tamara Spiric, tidigare kommunalråd i Umeå, nomineras till ny partiordförande för Vänsterpartiet av partidistriktet Fyrbodal i Västra Götaland. Arkivbild.
Tamara Spiric, tidigare kommunalråd i Umeå, nomineras till ny partiordförande för Vänsterpartiet av partidistriktet Fyrbodal i Västra Götaland. Arkivbild.Foto: Torbjörn Granroth
Nooshi Dadgostar kandiderar som ny partiledare för Vänsterpartiet. Arkivbild.
Nooshi Dadgostar kandiderar som ny partiledare för Vänsterpartiet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– För processens skull måste jag bestämma mig inom de närmaste dagarna, men under den här helgen har jag bestämt mig för att vara tillsammans med min familj och fundera tillsammans med dem, säger Spiric till TT.

Spiric, tidigare bland annat kommunalråd i Umeå, nominerades av Fyrbodals partidistrikt på söndagen.

Annons

– Hon är en stark företrädare för landsbygdsfrågor. Hon har haft stora framgångar som kommunalråd med feministisk kommunpolitik uppe i Umeå. Hon har också ganska gedigen intern erfarenhet inom partiet och har suttit i partistyrelsen ett antal kongressperioder och även i verkställande utskottet, säger Elise Norberg Pilhem, distriktsordförande i Fyrbodal, till TT.

Norberg Pilhem säger att distriktsstyrelsen var helt enig i sitt val, och tillägger om deras kandidat:

– Hon är också en färgstark och karismatisk person som skulle passa som partiledare.

Också en oenig distriktsstyrelse i Jämtland nominerade Spiric på söndagen, i kamp mot Nooshi Dadgostar.

Vann med fem-fyra

V i Östergötlands län har beslutat att nominera Dadgostar. Hon meddelade i veckan att hon är beredd att ta över partiet.

På söndagen nominerades Dadgostar också av distriktet i Uppsala län. Distriktsordförande Per-Markus Risman pekar på hennes erfarenhet av gräsrotspolitik och tiden som vice partiordförande och riksdagsledamot.

– Men framför allt råder det en enighet om att hon är en vass, intelligent men också väldigt varm och öppen person som vi tror kan ta Vänsterpartiet till nya höjder, säger han till TT.

Enligt Risman diskuterade distriktsstyrelsen tre namn: tidigare EU-parlamentskandidaten Ana Süssner Rubin, Dadgostar samt Spiric.

I en slutlig omröstning vann Dadgostar med fem röster mot fyra röster för Spiric.

"Privat uppoffring"

Tamara Spiric säger att det är oerhört hedrande att bli nominerad och ser det som ett erkännande för hennes tidigare politiska gärning. Hon ser framför sig "den fantastiska möjligheten" att kanske få vara med och tillsammans med andra försöka öka partiets väljarstöd och "göra bra saker för Sverige och de som behöver det i Sverige".

Annons

– Men det innebär också en privat uppoffring och jag väger de här sakerna mot varandra, säger hon.

Efter Dagostars besked om att hon är redo har lovorden haglat från V-tungviktare. Ekonomiskpolitiska talespersonen Ulla Andersson, EU-parlamentarikern Malin Björk och riksdagsledamoten Jens Holm finns bland dem som strött beröm. Gemensamt för hejaklacken är att de alla tackat nej till att själva ta över rodret i partiet.

Partiets valberedning har satt den 21 februari som sista datum för nomineringar till ordförande. Men den som vill kan ställa upp ända fram till kongressen i slutet av maj.

Fortsätta bredda

Spirics har lyfts fram av flera regionala V-politiker som en bidragande orsak till V:s väljarframgångar i Umeå. Hon har även fått stöd av Rossana Dinamarca, en av dem som tackat nej till att kandidera.

Dinamarca vill att V ska bli betydligt mer radikalt och gå tydligare vänsterut, men Spiric verkar inte vara inne på den linjen.

– Jag ser att partiet är på rätt väg.

Även Dadgostar vill fortsätta bredda V och backar den inslagna linjen att pressa regeringen genom initiativ i riksdagen tillsammans med M och KD. Hon ser möjligheter att locka missnöjda LO-medlemmar när S samarbetar med C och L.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons