Annons

Australien skärper kontrollen av nätjättarna

Australiens regering planerar skärpt reglering av nätjättarna Facebook och Google. Ett förslag om en särskild statlig kontrollinstans inom landets konkurrensmyndighet ligger på bordet.
Ekonomi • Publicerad 26 juli 2019
Australiens finansminister Josh Frydenberg presenterar planer på skärpt kontroll av nätjättar som Facebook och Google.
Australiens finansminister Josh Frydenberg presenterar planer på skärpt kontroll av nätjättar som Facebook och Google.Foto: Bianca De Marchi AP/TT

Den nya statliga enheten ska enligt förslaget, som är ute på remiss, övervaka hur bolagen använder algoritmer för att matcha annonser med användare.

Detta är en av 23 rekommendationer i en rapport från Australiens konkurrensmyndighet. I rapporten föreslås även skärpt lagstiftning för att skydda personlig integritet, ökat skydd för nyhetsmedier och ett regelverk för hur internetbolag tjänar pengar på användarnas innehåll.

Annons

De olika förslagen är nu ute på remiss i tre månader innan regeringen går vidare med åtgärder, enligt Josh Frydenberg, Australiens skatteminister.

Facebook och Google meddelade att man kommer att samarbeta med Australiens regering under remisstiden, men inget av bolagen vill kommentera specifika förslag i rapporten. Båda bolagen har tidigare avvisat behovet av skärpt reglering.

Chefen för Australiens konkurrensmyndighet Rod Sims uppger att det pågår fem utredningar mot de två bolagen och att han är chockerad över omfattningen på den privata data som bolagen samlar in, ofta utan användarnas vetskap.

– Det måste bli mycket mer öppenhet och tillsyn av Google och Facebook, deras verksamhet och rutiner, säger Sims.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons