Annons

Australien målas ut som mobbare efter möte

Stilla havet • Publicerad 17 augusti 2019
Fijis premiärminister Frank Bainimarama känner sig förolämpad av Australiens Scott Morrison efter ett regionalt möte i veckan. Arkivbild.
Fijis premiärminister Frank Bainimarama känner sig förolämpad av Australiens Scott Morrison efter ett regionalt möte i veckan. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Önationen Fijis premiärminister Frank Bainimarama anklagar sin australiske motsvarighet Scott Morrison för att ha förolämpat flera nationer i Stilla havet under ett regionalt möte tidigare i veckan.

Morrison vägrade då att gå med på ett avtal om ökade klimatåtaganden med hänvisning till Australiens kolindustri. Han ska också ha framhållit det stora ekonomiska stöd landet gett till nationer i området.

Annons

– Premiärministerns agerande var kränkande, väldigt nedlåtande, vilket inte alls är bra för relationerna, säger Fijis premiärminister Frank Bainimarama.

Fijiledaren hävdade att han inte upplever någon konkurrens mellan Australien och Kina i regionen, men att Morrisons agerande kan få länder att föredra Peking framför Canberra.

– Kineserna förolämpar oss inte.

Den australiske premiärministern svarade inte direkt på anklagelserna, men försäkrade senare att hans land vill ta ansvar i Stilla havet.

– Vi kommer alltid finnas där oavsett vilka frågor som dyker upp.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons