August om ny filmen: "Sexuella undertoner"

Film Artikeln publicerades
Danske regissören Bille August påbörjar strax inspelningen av
Foto: Daniel Nilsson / TT
Danske regissören Bille August påbörjar strax inspelningen av "Pakten". Arkivbild.

Om en knapp månad inleder Bille August sitt senaste filmprojekt.

August kommande projekt är ”Pakten” som bygger på danske poeten Thorkild Bjørnvigs bok om sin relation med den 33 år äldre författarinnan Karen Blixen.

– De hade ingen sexuell relation, men det fanns sexuella undertoner, säger den danske regissören till TT då han möter pressen under den pågående filmfestivalen i Berlin

Bjørnvig och Blixen träffades 1948 då han var 30 och hon 63. Han flyttade in i hennes hem, och de hade en relation som blev till en närmast farlig pakt.

– Hon och Bjørnvig hade inget sex, åldersskillnaden var för stor. De formade en andlig pakt och levde ut sin egen sexualitet som statister, säger August.

"Manipulativ"

Enligt August kom Bjørnvig och Blixen överens om att ingen av dem skulle skriva någonting om relationen förrän efter det att en av dem avlidit. Blixen avled 1962, tolv år senare publicerade Bjørnvig sin bok ”Pakten”.

August berättar att han läste boken för tre år sedan och blev fascinerad.

– Karen Blixen var en fantastisk författare, en mycket speciell kvinna. Hon var teatralisk och manipulativ, hon kan sägas ha regisserat sitt eget liv för att hålla imagen vid liv. Hon var en unik människa.

Premiär 2021

71-årige August räknar med att ”Pakten”, som produceras av SF Studios, får premiär antingen kommande jul eller våren 2021. August öppnar även för att ta sin registol över sundet.

– Jag skulle gärna jobba i Sverige igen, säger han.

Båda hans döttrar med Pernilla August, Alba och Asta, har flyttat från Köpenhamn och bosatt sig i Stockholm. Asta är aktuell på Berlinfestivalen med den danska tv-serien "Sex”.