Annons

Attack mot militärbas – 19 soldater döda

Minst 19 soldater har skjutits till döds i ett anfall mot en militärbas i södra Jemen utfört av al-Qaida, enligt uppgifter från flera myndighetsföreträdare i landet.
Jemen • Publicerad 2 augusti 2019
En militärbas i södra Jemen attackerades av al-Qaida.
En militärbas i södra Jemen attackerades av al-Qaida.Foto: 

De beväpnade männen stormade basen al-Mahfad i provinsen Abyan och det dröjde flera timmar innan förstärkningen nådde fram till platsen.

Attacken kom dagen efter två allvarliga attacker i hamnstaden Aden i Jemen som tog uppemot 50 liv och skadade nästan lika många. Huthirebellerna och terrorrörelsen IS sade sig ligga bakom varsitt av de två attentaten.

Annons

– De beväpnade männen från al-Qaida utnyttjade det som hände i Aden för att utföra anfallet på al-Mahfad basen, säger en myndighetsföreträdare till AFP.

al-Qaida på den arabiska halvön (Aqap), som terrorrörelsens lokala gren heter, har dragit nytta av konflikten där en saudiskledd allians krigar på regeringens sida i striderna mot de Iranstödda Huthirebellerna. Aqap finns i flera av landets provinser, i södra och östra Jemen.

Säkerhetsanlytikern Aleksandar Mitreski som forskar vid universitetet i Sydney säger till AFP att attacken mot militärbasen "förefaller opportunistisk",

– al-Qaida har varken kapacitet eller lust att öppna en ny front i södra Jemen. Vi kan komma att se andra sporadiska attacker i framtiden, drivna av al-Qaidas önskan att förbli en relevant aktör i Jemenkonflikten.

USA betraktar Aqap som al-Qaidas farligaste gren och har genomfört en rad drönarattacker mot dess ledare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons