Annons

Fler gripna i Vietnam efter lastbilstragedi

Polisen i Vietnam har gripit ytterligare åtta personer misstänkta för inblandning i lastbilstragedin öster om London, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå VNA.
39 personer, som bedöms vara från Vietnam, hittades döda i lastbilscontainern.
Vietnam • Publicerad 4 november 2019
Polis för bort containern där 39 människor hittades döda. Bild från 23 oktober.
Polis för bort containern där 39 människor hittades döda. Bild från 23 oktober.Foto: Alastair Grant/AP/TT

– Utifrån vad vi fått reda på av de misstänkta, kommer vi aktivt att inleda utredningar för att bekämpa och utrota de kretsar som olagligt tar människor in i Storbritannien, säger Nguyen Huu Cau, chef vid polisen i provinsen Nghe An, till VNA.

I förra veckan greps två personer i Vietnam, misstänkta för inblandning och flera personer har hörts i ärendet, som hanteras som människosmuggling snarare än människohandel, enligt vietnamesisk polis.

Annons

– Det bästa vi kan göra nu är att hantera konsekvenserna av händelsen och hjälpa familjemedlemmar att få tillbaka de döda, säger Nguyen Huu Cau.

Kontaktar familjer

31 män och åtta kvinnor fanns i lastbilscontainern som hittades förra månaden och de flesta av offren tros komma från Nghe An.

Polisen i Storbritannien tror sig ha identifierat anhöriga till flera av offren och är i kontakt med familjerna.

Nguyen Dinh Gia är en av de som fått ett samtal från Storbritannien. Han fick reda på att hans son troligtvis var en av de döda och har blivit ombedd att hjälpa till med att identifiera honom.

– Det en procent höga hopp jag hade är borta, säger han.

– Nu hoppas jag bara att få hem hans kropp snart.

Fler misstänkta

Två män från Nordirland har i Storbritannien delgivits misstanke för bland annat 39 fall av dråp, samt förberedelse respektive delaktighet i människohandel. En av dem är chauffören av lastbilen.

Ytterligare tre personer har gripits misstänkta för inblandning i härvan, men släppts mot borgen.

Brittisk polis har också efterlyst två bröder från Nordirland, misstänkta för dråp och människohandel, och bett dem att överlämna sig till polisen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons