Annons

Åtalsanmälan mot falsk officer

Brott • Publicerad 5 februari 2020
Den falske officeren har anmälts till åklagare av Kustbevakningen. Arkivbild.
Den falske officeren har anmälts till åklagare av Kustbevakningen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Kustbevakningen har anmält den officer som fått ett chefsjobb på falska meriter till åklagare. Bakgrunden är Dagens Nyheters granskning som avslöjat att underlaget till officerens rekrytering varit falska.

– Enligt det som har framkommit i media, det vill säga i Dagens Nyheter, så skulle intyget om officersexamen vara osant och eventuellt falskt. Då finns det anledning att utreda om det är ett brott som har begåtts i anslutning till det, säger Mattias Lindholm, pressekreterare vid Kustbevakningen till Dagens Nyheter.

Annons

Enligt lagen om offentlig anställning är myndigheten skyldig att göra en anmälan till åtal om medarbetaren misstänks ha gjort sig skyldig till ett brott som kan antas leda till annan påföljd än böter.

Försvarsmakten har bekräftat att mannen inte har någon officersexamen. Officeren ska även ha ljugit om att han har körkort och en akademisk examen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons