Annons

Förmedlade knark för 378 miljoner på Darknet

En man från Lund ska ha varit administratör för sajten Flugsvamp 2.0 på Darknet – där över 320 000 knarkaffärer misstänks ha ägt rum.
Brottsligheten har dragit in 378 miljoner kronor, enligt åklagaren.
Nu åtalas den misstänkta huvudmannen i en rekordstor knarkhärva.
Brott • Publicerad 12 februari 2020
"Det är första gången i Sverige åtal väcks mot en administratör för en narkotikahandelsplats", säger åklagaren Annika Wennerström.
"Det är första gången i Sverige åtal väcks mot en administratör för en narkotikahandelsplats", säger åklagaren Annika Wennerström.Foto: Ali Lorestani / TT
Björn Eriksson vid polisen tror att det här kommer påverka narkotikahandeln i Sverige.
Björn Eriksson vid polisen tror att det här kommer påverka narkotikahandeln i Sverige.Foto: Ali Lorestani / TT
Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade Darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall.
Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade Darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall.Foto: Polisen/TT

Mannen, som är 31 år gammal, åtalas bland annat för synnerligen grovt narkotikabrott, med mellan sex och tio års fängelse på straffskalan. Detta eftersom han har varit administratör för sajten Flugsvamp 2.0 mellan april 2015 och september 2018.

På marknadsplatsen har 324 313 knarkaffärer ägt rum enligt utredningen. Det har handlat om allehanda narkotika, som cannabis, hallucinogener, centralstimulantia och opiater med mera.

378 miljoner i knarkpengar

Annons

Brottsligheten har sammanlagt inbringat över 49 000 bitcoin, motsvarande 378 miljoner kronor, enligt åtalet.

– Det är första gången i Sverige åtal väcks mot en administratör för en narkotikahandelsplats, säger åklagaren Annika Wennerström vid en presskonferens.

Wennerström säger vidare att en tung del av arbetet hittills har varit att följa pengarna i ärendet och att knyta kryptovalutan till det aktuella fallet.

Tre datorer som tillhörde mannen har beslagtagits liksom narkotika och flera mobiltelefoner och vågar. Bland bevisen finns också en väska med kontanter.

Förnekar brott

Den misstänkte huvudmannens advokat Thomas Bodström säger till TT att hans klient förnekar brott:

– Vi kommer för det första kunna visa att polisen är helt fel ute när de påstår att det bara är en person som har skött det här.

Den 31-årige mannen har i stället ägnat sig åt valutahandel enligt Bodström.

Polisen har fått hjälp från andra länder för att nysta upp härvan och leda det till ett åtal.

– Vilka metoder vi använder för att komma åt det kan jag inte gå in på. Vi har fått hjälp av Europol till viss del. I övrigt har vi fått in information från andra länder, säger Björn Eriksson vid polisen.

– Jag tror att det här påverkar narkotikahandeln i Sverige, jag tror det har en stor preventiv effekt. Förhoppningsvis kan vi lagföra en administratör nu.

Annons

Eftersom försäljningen har skett över det krypterade mörka nätet har den skett utan kontroll på köparnas ålder, vilket anses vara en försvårande omständighet.

Misstänkt penningtvätt

31-åringen åtalas också för en rad andra brott som grov penningtvätt och ett mindre narkotikabrott tillsammans med en jämnårig man.

Tre andra misstänkta ska ställas till svars för bland annat grov penningtvätt. De har enligt åklagaren hjälpt till med att dölja att intäkterna från narkotikaförsäljningen kommer från brottslig verksamhet och försökt tvätta dem vita.

För huvudmannen har vinsten från marknadsplatsens totala försäljning uppgått till över 11 miljoner kronor, enligt åklagaren.

Av dem fem är endast huvudmannen fortfarande i häkte.…

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons