Annons

Astra Zeneca investerar i Kina

Läkemedelsjätten Astra Zeneca deltar i en investering på en miljard dollar, närmare 9,7 miljarder kronor, i Kinas vårdsektor.
Ekonomi • Publicerad 6 november 2019
Astra Zeneca satsar i Kina. Bilden är från ett nytt testlabb i Södertälje. Arkivbild.
Astra Zeneca satsar i Kina. Bilden är från ett nytt testlabb i Södertälje. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Pengarna placeras i en fond som ska investera i kinesiska bolag, bland annat de verksamma vid ett livsvetenskapsnav i Wuxi i östra Kina, som Astra Zeneca varit med och bekostat.

Astra Zeneca ska ha en rådgivande roll och står för en minoritetsandel i satsningen, där även den kinesiska investeringsbanken CICC deltar.

Annons

– Vi kan hjälpa en del av de investeringarna men vi kan också hjälpa till längs vägen för nystartade bolag, utveckla produkter och hjälpa dem att spridas över världen, säger vd Pascal Soriot.

Astra Zeneca planerar också att bygga ut sin forskningsanläggning i Shanghai från 450 anställda till 1 000, och etablera ett nytt innovationscenter kring artificiell intelligens i staden.

Kina har blivit en viktig marknad för det svenskbrittiska läkemedelsbolaget, där försäljningen i landet fördubblats sedan 2012. Kina har å ena sidan lättat på regelverket kring läkemedelsbolag, men har också ansträngt sig för att få ner priserna och gjort jätteupphandlingar för hela landet.

Enligt Soriot bidrar det till företagets satsningar i landet, då prispressen innebär ett ökat behov av att få ut nya läkemedel på marknaden. Han hoppas att läkemedel tillverkade i Kina även ska kunna gå på export, bland annat mot cancer och sjukdomar i luftvägarna.

– Historiskt, till dags dato, har våra kinesiska arbetslag utvecklat globala produkter för den kinesiska marknaden. Nu vill vi att kinesiska arbetslagen ska ta en global ledarskapsroll i några projekt, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons