Annons

Assange utreds på nytt för våldtäkt

Det svenska rättssystemets kvarnar mal på nytt i fallet Julian Assange. Förundersökningen om en misstänkt våldtäkt återupptas, och Wikileaksgrundaren kommer att begäras häktad i sin frånvaro och utlämnad till Sverige.
Men åklagaren har bråttom. Om ett år och tre månader preskriberas brottet.
Brott • Publicerad 13 maj 2019
Vice överåklagare Eva-Marie Persson meddelar att den svenska förundersökningen om våldtäkt i Assangeärendet ska återupptas.
Vice överåklagare Eva-Marie Persson meddelar att den svenska förundersökningen om våldtäkt i Assangeärendet ska återupptas.Foto: Anders Wiklund/TT

Förundersökningen om den våldtäkt som Julian Assange misstänks ha utsatt en kvinna för 2010 lades ner för två år sedan. Assange hade då tillbringat fem år i asyl på Ecuadors ambassad i London.

Beslutet att lägga ned förundersökningen hade ingenting med bevisningen i ärendet att göra, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson vid en välbesökt pressträff på måndagen.

Annons

– Jag kommer inom kort att begära Julian Assange häktad i sin frånvaro vid Uppsala tingsrätt. Under förutsättning att Julian Assange häktas i sin frånvaro kommer jag att gå vidare med att utfärda en europeisk arresteringsorder och begära att han utlämnas till Sverige efter att han har avtjänat sitt straff i Storbritannien. Under tiden avser jag att driva utredningen framåt så långt det är möjligt, säger hon.

Eva-Marie Persson bedömer att det finns förutsättningar att avsluta utredningen. Den bevisning som redan har inhämtats kommer att ingå i förundersökningen, men åklagaren säger att några förhör troligen måste hållas på nytt, däribland med den utsatta kvinnan.

Viktiga förhör

Av stor betydelse blir möjligheten att förhöra Assange.

– Det går att hålla förhör med Julian Assange via videolänk, även om det kräver hans medgivande, säger Eva-Marie Persson, som inte ser något hinder för att på plats förhöra Assange om han vägrar att medverka via videolänk.

Assange avtjänar för tillfället ett fängelsestraff i Storbritannien och Persson ser inte hur han på något sätt skulle kunna hindra den svenska förundersökningen från att gå framåt. Däremot är det bråttom. Persson måste åtala Assange senast i augusti nästa år, annars preskriberas brottet. Det är oklart om ett åtal kan komma tillstånd så länge han befinner sig i Storbritannien.

– Jag har inte undersökt det ännu, säger Eva-Marie Persson.

Assange har dömts till 50 veckor i fängelse, men brittiska myndigheter har indikerat att han kan släppas efter halva tiden. Sedan är det upp till det brittiska rättsväsendet att ta ställning till om han kan flyttas till Sverige. Även USA vill ha Assange utlämnad och vid en konkurrenssituation mellan en svensk europeisk arresteringsorder och en amerikansk begäran om utlämning är det upp till brittiska myndigheter att besluta om prioriteringsordningen, enligt Åklagarmyndigheten.

"Svår livssituation"

Assanges svenske advokat Per E Samuelson blev väldigt överraskad över beslutet att utredningen återupptas.

– Jag var övertygad om att de skulle göra tvärtom. Och skälet är att han är i en väldigt svår livssituation redan som det är, med att Ecuador har dragit in hans asyl, Storbritannien har dömt honom till 50 veckors fängelse och USA har begärt honom utlämnad, säger han till TT.

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz ser däremot positivt på dagens beslut och har haft ett telefonmöte med sin klient.

Annons

– Hon hälsar att hon känner stor tacksamhet och är väldigt hoppfull om att kunna få upprättelse. Vi hoppas båda två att rättvisan till slut ska kunna segra, säger hon på en presskonferens.

Wikileaks kommenterar nyheten att förundersökningen återupptas med att detta kommer att ge Julian Assange "en chans att bli rentvådd".

Anja Haglund/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons