Annons

Asllani lämnar Sverige: "Sker i samförstånd"

Kosovare Asllani och damallsvenska Linköping är överens om att bryta landslagsstjärnans kontrakt.
Sveriges bästa målskytt i VM ska fortsätta karriären utomlands.
Fotboll • Publicerad 15 juli 2019
Kosovare Asllani (här i landslagströjan) lämnar Linköping för att fortsätta karriären utomlands. Arkivbild.
Kosovare Asllani (här i landslagströjan) lämnar Linköping för att fortsätta karriären utomlands. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kosovare Asllani var en av Sveriges bärande spelare och lagets bästa målskytt (tre mål) när Blågult tog brons i fotbolls-VM i Frankrike. Samtidigt har det spekulerats om mittfältarens framtid, hon har mindre än ett halvår kvar på kontraktet med damallsvenska Linköping och har pratat om sin önskan att återvända till spel utomlands.

Och så blir det.

Annons

Asllani, som fyller 30 år om två veckor, har valt att bryta kontraktet med LFC för att testa vingarna utanför Sverige på nytt. Det bekräftar hennes agent, Arash Bayat, för TT.

"Gjort mitt"

– Vi har kommit överens med Linköping om att bryta kontraktet i förtid, säger Bayat.

– "Kosse" har haft en stor önskan att komma ut och spela utomlands igen, och det har alltid funnits ett extremt intresse för henne. Nu under VM har intresset bara ökat av naturliga skäl. Hon känner att tajmingen är rätt.

Själv uttalar sig Asllani i ett pressmeddelande.

"Jag vill tacka LFC som jag skrev mitt första kontrakt med när jag var 17 år och känner nu att jag är klar och har gjort mitt i klubben", säger hon.

Linköpings ordförande Paul Lindvall är inte förvånad över att landslagsstjärnan lämnar. En överenskommelse har nåtts mellan parterna.

– Det här är ett avtal som innebär att "Kosse" Asllani är fri att söka sig till vilken klubb hon vill nu. Med tanke på det bra VM hon gjorde tror jag det finns goda förutsättningar att hitta en ny klubbadress. Vi är nöjda med den uppgörelsen som har gjorts. Men den innebär inte något jättestort resursstöd för oss som klubb, säger han.

Ny klubb inte klar

TT: Köper hon sig ut från kontraktet?

– Vi är överens om ett avtal som innebär att kontraktet avslutas nu. Det är väl varken den ena eller andra parten som köper sig ut. Det är här ett avslut som sker i samförstånd.

Var Asllani spelar under hösten är dock inte klart, enligt Arash Bayat.

Annons

– Det kommer troligtvis bli klart inom väldigt kort. Det finns flera klubbar som har ryckt i henne och som vi har pratat med. Vi ska åka och besöka några klubbar. Det handlar om två, tre stycken. Alla vet att hon varit under kontrakt, så det är förhandlingar som ska till, säger agenten.

"Mer att ge"

Han vill inte kommentera vilka länder eller ligor det handlar om.

Kosovare Asllani har gjort flera vändor utomlands. Först en kort sejour i Chicago Red Stars i amerikanska proffsligan NWSL våren 2010 och sedan fem säsonger i följd 2012–2017, i franska Paris Saint-Germain och i engelska Manchester City.

Asllani återvände därefter till damallsvenskan och Linköping, där var hon med och tog SM-guld samma säsong, sitt andra med klubben.

– "Kosse" är en extrem tävlingsmänniska och söker alltid utmaningar på högsta nivå. Samma drivkraft tog henne till PSG och Manchester City. Det är klart att det kittlar i henne att vara med där ute igen på kontinenten. Hon har så jäkla mycket mer att ge. Ambitionen har alltid funnits där och nu är tajmingen rätt, säger Arash Bayat.

Linköping ligger trea i den damallsvenska tabellen inför omstarten i helgen.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons