Annons

Åsa-Nisse återuppstår i Falkenberg

Sommarens stora buskisföreställning på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg blir en ny berättelse om Åsa-Nisse.
Teater • Publicerad 4 februari 2020
Ensemblen i nya farsen om Åsa-Nisse, som sätts upp på Vallarna i Falkenberg i sommar. Pressbild.
Ensemblen i nya farsen om Åsa-Nisse, som sätts upp på Vallarna i Falkenberg i sommar. Pressbild.Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget/2Entertain

Farsen skrivs av Annika Andersson och Pär Nymark och kommer att handla om Stig Cederholms litterära figur i en nutida miljö.

– Händelserna utspelar sig i nutid, men rollfigurerna lever kvar i Knohults-andan och är uppfinningsrika och nyfikna, precis som förr. Det är en klassisk buskis med en stor twist, säger Annika Andersson till Hallands Nyheter , som var först med att rapportera om nyheten.

Åsa-Nisse träffar Dag-Otto

Annons

"Intrigen startar när Åsa-Nisse och Klabbarparn träffar brevbäraren, Dag-Otto år 1950. Smålänningarna har uppfunnit en tidsmaskin, som ska förflytta personer 70 dagar framåt, till starten för älgjakten. Men ett misstag med maskinen bäddar för en helt annan resa: 70 år framåt - till år 2020", skriver arrangören i ett pressmeddelande.

I rollerna syns bland andra Mikael Riesebeck (Åsa-Nisse), Annika Andersson (Eulalia) och Jojje Jönsson (Dag-Otto).

"Mer sjuk humor"

"Det är ett snabbare tempo och mer sjuk humor. Vi gör vår egen Åsa-Nisse, i dråpliga turer med Dag-Otto. Man behöver inte känna gamle Åsa-Nisse för att skratta åt vår", säger regissören Pär Nymark i pressmeddelandet.

Åsa-Nisse-författaren Stig Cederholms förflutna som nazistsympatisör och Waffen-SS-soldat har diskuterats flitigt genom åren, bland annat när filmen "Åsa-Nisse – Wälkom till Knohult" hade premiär 2011. Men teamet bakom "Alla tiders Åsa-Nisse" betonar att föreställningen inte är kopplad till honom.

– Vi har ingenting att göra med Cederholm eller hans släktingar och han har inte haft rättigheterna till Åsa-Nisse på väldigt länge. 2entertain har gjort ett avtal med Egmont i Malmö om att få använda figuren, säger producenten Janne Andersson till Hallands Nyheter.

Föreställningen får premiär den 28 juni.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons