Ljungberg hyllar talang efter upphämtningen

Standard Liege var på väg mot en rejäl skräll mot Fredrik Ljungbergs Arsenal.
Då klev 18-årige talangen Bukayo Saka fram och ordnade 2–2 för engelsmännen som är vidare till 16-delsfinal i Europa League.
Fotboll • Publicerad 12 december 2019
Arsenals Bukayo Saka låg bakom båda målen i upphämtningen till 2–2 mot Standard Liege.Foto: Francois Walschaerts/AP/TT

"Inte nu igen", tänkte nog Fredrik Ljungberg när Standard Lieges Samuel Bastien satte 1–0 hemma mot Arsenal precis i början av den andra halvleken.

Baklängesmålet i Europa League-mötet innebar nämligen att den nytillträdde svenske managern i samtliga av sina fyra matcher på posten har tvingats se motståndarlaget ta ledningen.

Och uppförsbacken skulle bli ännu brantare.

Sakas poängräddare

Precis som vid 1–0-målet var det en styrning via Arsenal-försvaret som gjorde att den belgiska klubben kunde utöka till 2–0 i den 69:e minuten. Selim Amallah snodde åt sig bollen från Joseph Willock i straffområdet och skjutsade in bollen via Arsenal-backen Konstantinos Mavropanos utsträckta hand.

Men bortalaget kom igen – och det tack vare 18-årige talangen Bukayo Saka.

– Han är en enastående talang som alltid är effektiv när han ska slå den sista avgörande bollen, sade Ljungberg på matchens efterföljande presskonferens.

Engelsmannen skickade först in ett perfekt inlägg till Alexandre Lacazette som nickade in reduceringen i den 78:e minuten. Och när Saka bara tre minuter senare själv placerade bollen i nät efter ett väggspel med Gabriel Martinelli var det kvitterat.

– Han hade en fantastisk kväll, konstaterade Ljungberg.

Matchen slutade 2–2 – ett resultat som innebär att Arsenal är vidare till 16-delsfinal som gruppetta före tvåan Eintracht Frankfurt.

Flera svenskar vidare

Fredrik Ljungberg är dock långt ifrån ensam svensk att nå slutspelet i Europa League.

Förutom allsvenska Malmö FF är även FC Köpenhamn – med Karl-Johan Johnsson, Sotirios Papagiannopoulos och Pierre Bengtsson i laget – vidare som tvåa i gruppen bakom Skånelaget.

Även Linus Hallenius kan se fram emot fortsatt spel i turneringen nästa år. Den förre Sundsvallsspelaren är med sitt Apoel Nicosia vidare efter seger med 1–0 mot gruppettan Sevilla. Svensken satt dock på bänken hela matchen.

Mikael Lustig, för dagen mittback, spelade däremot 90 minuter för Gent som ordnade slutspelsavancemang via 2–1-vinst mot ukrainska Oleksandrija.

En annan blågul försvarare som är vidare är Victor Nilsson Lindelöf. Mittbacken fick dock spelledigt när Manchester United vann med 4–0 mot AZ Alkmaar.

...och flera utslagna

En svenskklubb som däremot har spelat färdigt i Europa League är Krasnodar. Med Marcus Berg från start i anfallet och Kristoffer Olsson på bänken hela matchen blev det en klar 0–3-förlust borta mot spanska succélaget Getafe. Krasnodar slutade trea i gruppen, bakom just Getafe på andraplatsen och Basel som etta.

Något avancemang blir det heller inte för Sam Larssons Feyenoord. Trots att svensken gjorde mål borta mot Porto blev det förlust med 2–3. Feyenoord blev jumbo i gruppen där Filip Helanders Rangers tog sig vidare som tvåa.

Ute är även Oscar Wendts Borussia Mönchengladbach som föll med 1–2 mot Istanbul Basaksehir.