Annons

Argentina vill förhandla om IMF-villkor

Ekonomi • Publicerad 12 december 2019
Argentinas nyvalde president Alberto Fernandez (till vänster) och hans finansminister Martin Guzman (till höger).
Argentinas nyvalde president Alberto Fernandez (till vänster) och hans finansminister Martin Guzman (till höger).Foto: Daniel Jayo AP/TT

Argentinas nytillträdda finansminister Martin Guzman vill omförhandla villkoren för nödlån från Internationella valutafonden (IMF).

– Vi måste lösa det konkursliknande problem som den förra regeringen lämnat efter sig, säger Guzman, som ingår i den nytillträdda presidenten Alberto Fernandez regering.

Annons

Förutom att förhandla om villkoren för IMF:s stödprogram, med nödlån på 57 miljarder dollar, kommer Guzman även att behöva förhandla om en omstrukturering av obligationslån.

Den 37-årige akademikern beskriver det finansiella läget för Latinamerikas tredje största ekonomi, Argentina, som "extremt känsligt". Och han utesluter dramatiska budgetåtstramningar 2020 som ett verktyg för att hantera krisläget.

– En stor budgetåtstramning skulle fördjupa recessionen och förvärra problemet, sade han.

Under de fyra åren med den tidigare regeringen, med president Mauricio Macri, tappade Argentinas peso drygt 80 procent av sitt värde mot dollarn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons