Annons

Årets influensa – så skyddar du dig

Snart är den här. Årets influensa. Det här behöver du veta.
Hälsa • Publicerad 4 november 2019
Årets influensa väntas slå hårdare mot äldre. Arkivbild.
Årets influensa väntas slå hårdare mot äldre. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vilken typ av influensa slår i år?

De influensatyper som återkommer varje vinter kallas säsongsinfluensa. Det finns två typer av influensavirus som leder till den typiska influensasjukdomen: A och B.

Årets prognos är att influensa A kommer att dominera. Enligt Folkhälsomyndigheten brukar influensa A slå hårdare mot äldre och orsaka mer intensiva epidemier. Mer specifikt blir årets influensa troligtvis av typen A(H3N2).

Hur skyddar man sig?

Annons

För den som tillhör en riskgrupp är det viktigt att vaccinera sig, enligt Folkhälsomyndigheten. För andra finns en rad allmänna råd som att tvätta händerna ofta.

– Är man sjuk, stanna hemma så inte andra smittas, hosta i armvecket, snyt dig i pappershanddukar. Det är de allmänna råden, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Vad ska man göra om man blir sjuk?

Det finns ingen medicin som gör dig frisk från influensa när den väl brutit ut. Men det går att få antivirala läkemedel som kan bromsa virusets tillväxt.

– Men man måste gå till sjukvården och få diagnos samt recept. Ju tidigare den behandlingen påbörjas desto bättre. Behandlingen ska påbörjas inom två dygn från insjuknandet, säger Mia Brytting.

Antivirala läkemedel ska ses som ett komplement men ersätter inte vaccination och effekten är begränsad.

Tillhör man inte riskgrupper klarar man oftast av influensan.

Vilka tillhör riskgruppen?

Alla över 65 år rekommenderas årlig vaccination mot influensa. Även gravida löper ökad risk att drabbas extra hårt. Personer med diabetes, kraftigt nedsatt immunförsvar, kronisk hjärt-, lever-, njur- eller lungsjukdom bör också vaccinera sig.

David Peterson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons