Annons

Apple-kreditkort utreds för könsdiskriminering

USA • Publicerad 10 november 2019
Goldman Sachs anklagas för könsdiskriminering vid kreditbedömningen för Apples nya kreditkort. Arkivbild.
Goldman Sachs anklagas för könsdiskriminering vid kreditbedömningen för Apples nya kreditkort. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

En utredning har inletts mot den amerikanska investeringsbanken Goldman Sachs efter anklagelser om könsdiskriminering vid kreditbedömningen för Apples nya kreditkort.

I en serie inlägg på Twitter har en programmerare kritiserat att han och hans hustru fått olika kreditgränser för sina kort, som utvecklats av Goldman Sachs. Han har fått 20 gånger högre kreditbegränsning än hans fru, även om hon har bättre kreditvärdighet enligt deras gemensamma självdeklaration.

Annons

Delstaten New Yorks tillsynsmyndighet för finansiella tjänster bekräftar att en utredning har inletts för att granska om algoritmerna som används vid kreditvärderingen är diskriminerande.

Apple-kortet, som bland annat kan användas för att köpa rabatterade Appleprodukter, lanserades i augusti och är Goldman Sachs första kreditkort.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons