Annons

Antalet självmord minskar i homoäktenskap

Sedan samkönade äktenskap blev tillåtet har antalet självmord bland hbtq-personer minskat i både Sverige och Danmark, enligt en ny rapport, skriver den danska tidningen Information.
Forskning • Publicerad 14 november 2019
Antalet självmord bland hbtq-personer har minskat sedan det blev tillåter med samkönade äktenskap. Arkivbild.
Antalet självmord bland hbtq-personer har minskat sedan det blev tillåter med samkönade äktenskap. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Studien är ett samarbete mellan Dansk forskningsinstitut for selvmordsforebyggelse och forskare från Stockholms universitet och visar att trots minskningen av antalet självmord är det ändå betydligt fler hbtq-personer, både gifta och ogifta, som tar livet av sig jämfört med heterosexuella personer.

– Naturligtvis är det positivt att se att självmordsfrekvensen nästan har halverats. Men den är fortsatt oroande hög och särskilt med tanke på att självmordsfrekvensen kan vara högre bland människor som inte är gifta, säger Annette Erlangsen till Information.

Annons

I studien har man jämfört två perioder, 1989–2002 och 2003–2016, i de båda länderna. Mellan de två perioderna sjönk antalet självmord bland personer i samkönade relationer med 46 procent. För personer i heterosexuella relationer sjönk antalet självmord med 28 procent under samma period.

Men samtidigt är det mer än dubbelt så många personer i samkönade äktenskap/partnerskap än gifta heterosexuella som tar livet av sig.

1989 blev Danmark det första landet i världen att tillåta registrerade partnerskap, Sverige följde efter 1995.

I Sverige blev det tillåtet med samkönade äktenskap 2009 och i Danmark 2012. Samkönade äktenskap är lagliga i 27 länder, varav 16 i Europa. Ecuador blev i juni det senaste landet där det är lagligt.

Unga hbtq-personer är minst tre gånger mer benägna att försöka ta livet av sig jämfört med heterosexuella unga, enligt en sammanställnig av 35 studier från tio länder under 2018.

Emma Gyllestad/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons