Annons

Antalet ingripanden mot hundsmuggling ökar

Brott • Publicerad 5 november 2019
Ingripanden mot hundsmuggling ökar. Arkivbild.
Ingripanden mot hundsmuggling ökar. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tullverket gör allt fler ingripanden när det gäller smuggling av hundar, rapporterar SVT Nyheter. Den högsta siffran sedan 2012 uppmättes i fjol då myndigheten gjorde 145 ingripanden där 190 hundar omhändertogs. 2016 tog man omhand 194 hundar, men då gjordes färre ingripanden, 109 stycken.

Läget är allvarligt, säger Gunnel Hellman vid Tullverket, som jobbat med den här typen av ärenden på myndigheten i många år.

Annons

– För det första får du in smittor, och det handlar inte bara om rabies utan många andra sjukdomar. Det här är ju också något som gemene man kan drabbas av på stan. Det är bara en fråga om när någon blir smittad, inte när. Sedan är det hemskt att behandla djur på det här sättet, säger hon till SVT.

Jordbruksverket har mellan åren 2007 och 2018 fattat över 4 000 beslut kring hundar som smugglats in i Sverige. Av dem gäller närmare 600 beslut avlivning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons