Annons

Anna Breman tar plats i Riksbanken

Nyanserad. Det blir bedömningen av nya vice riksbankschefen Anna Breman, både från experter och henne själv.
Beskeden om räntan håller hon tätt intill kroppen.
Ekonomi • Publicerad 8 november 2019
Swedbanks chefsekonom Anna Breman tillträder som ny vice riksbankschef den 1 december.
Swedbanks chefsekonom Anna Breman tillträder som ny vice riksbankschef den 1 december.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Anna Breman, fram till i dag chefekonom på Swedbank, tar över som en av de fem vice riksbankscheferna efter Kerstin af Jochnick som redan slutat. Men på pressträffen blev det inte så många fler besked än just det. Alla svar på frågor som ens kan andas hur hon tänker om styrräntan, passar hon på.

– Det kommer ett besked i december och att skicka någon signal nu vore inte rätt, säger hon.

Oklar fågel

Annons

Den klassiska fågelfrågan flaxar hon också undan. Hon vill inte beskriva sig själv som duva eller hök, ornitologspråk för räntenördar. En hök vill höja, en duva vill sänka.

– Jag misstänkte att jag skulle få den frågan. Jag försöker alltid vara nyanserad och andra får bedöma vilken typ av fågel jag är, säger hon.

Även bedömare på sidan om, som SEB:s chefekonom Robert Bergqvist, ser henne som tämligen nyanserad.

– Jag skulle säga att hon är ganska neutral egentligen, säger Bergqvist som likt andra ekonomkollegor ger henne tummen upp.

Men lite förvånad blev han ändå.

– Jag hade en annan kandidat som jag trodde skulle dyka upp och det var Karolina Ekholm, säger han.

Utmärkt val

Professor Ekholm, vid Stockholms universitet, har tidigare varit vice riksbankschef och även statssekreterare på finansdepartementet under finansminister Magdalena Andersson. Hon tillhörde kandidaterna härom året att till och med bli högste riksbankschef efter Stefan Ingves.

Ekholm beskriver själv utnämningen av Breman som "utmärkt" i en mejlad kommentar till TT.

"Rent allmänt kan jag säga att jag tycker att det är en utmärkt utnämning. Hon är en kompetent och duglig person som nog blir en mycket bra riksbankschef", skriver hon.

I "någon månad" har Breman förstått att hon funnits bland de påtänkta. Det är politiska riksbanksfullmäktige, med ordförande Susanne Eberstein (S) och vice ordförande Michael Lundholm (M) i spetsen, som har skött rekryteringen.

Röstar med majoritet

Annons

Anna Bremans första räntemöte i sin nya roll blir den 18 december, ett möte då Riksbankens direktion enligt sin prognos räknar med att efter snart fem år med minusränta höja styrräntan till noll. Breman tyckte själv tidigare i höstas, då som ekonom på Swedbank, att Riksbanken inte kunde höja räntan, bland annat eftersom tunga internationella centralbanker snarare sänker räntorna.

– Vi tror inte på någon höjning från Riksbanken, varken 2019, 2020 eller 2021, sade hon till TT i början av oktober.

Men nu är det munkavle på. Vad hon tycker i dag vill hon inte yppa någonting om. Men SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Lina Fransson skriver i en analys att de räknar med att Breman på marginalen kan bli hökaktig och sträva efter konsensus i direktionen och därmed rösta med majoriteten för en räntehöjning.

Riksbanksfullmäktige har samtidigt beslutat att utse Cecilia Skingsley som förste vice riksbankschef efter högsta chefen, Stefan Ingves.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons