Annons

Man anhållen för jakttornssågning och hot

Efter uppåt hundra fall av skadegörelse mot jakttorn och jaktstugor i Växjötrakten har en misstänkt man anhållits. Polisen tror att fler har varit inblandade i brotten.
Brott • Publicerad 2 augusti 2019
Polisen har fått in många anmälningar om skadegörelse mot jakttorn och jaktstugor och nu har en man i Växjötrakten anhållits för grov skadegörelse. Arkivbild.
Polisen har fått in många anmälningar om skadegörelse mot jakttorn och jaktstugor och nu har en man i Växjötrakten anhållits för grov skadegörelse. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

– Vi tror att fler kan vara inblandade i detta. Vi jobbar intensivt för att komma vidare i utredningen och det är inte alls omöjligt att det kan bli fler frihetsberövade, säger kommissarie Ola Severinsson i lokalpolisområde Växjö.

Enligt polisens bedömning kan det vara minst 50 till 100 jakttorn som har sågats sönder och fällts i Växjötrakten.

Annons

Brotten kan utsätta jägare för fara, enligt Ola Severinsson.

– I vissa fall har torn delvis sågats ner och då är det självfallet en fara att klättra upp, man kanske inte ens ser att det är någon som har sågat i tornet, säger han till TT.

Organiserad grupp

har tidigare rapporterat om en organiserad aktionsgrupp mot jakt i Sverige, Hunt Saboteurs Sweden, som ska ha vandaliserat och vält hundratals jakttorn. Enligt gruppens hemsida ska den vara verksam över hela landet.

– Om han har någon koppling till någon sådan organisation kan vi inte och vill vi inte gå ut med just nu, säger Severinsson, som inte kan kommentera misstänkt motiv.

Det är spanings- och utredningsåtgärder under sommaren som lett fram till gripandet av mannen, som är i 30-årsåldern. Han frihetsberövades natten till torsdag i sin bostad på en mindre ort i Växjöområdet.

Olaga hot

Han är också misstänkt för stöld, häleri och olaga hot. Dessa misstänkta brott ska ha koppling till skadegörelsen mot jakttorn, enligt Severinsson, som dock inte vill gå in på om det är jägare som misstänks ha blivit utsatta för hot.

Han vill inte heller kommentera om mannen är känd för polisen sedan tidigare. Enligt ett pressmeddelande från polisen planerar åklagare att begära mannen, som nekar till brott, häktad.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons