Annons

Oroligt i La Paz – Morales lovar återkomst

Oppositionspolitikern Jeanine Áñez har tagit plats som Bolivias interimspresident.
Men oroligheterna i huvudstaden La Paz trappas upp på nytt – och den avgångne presidenten Evo Morales säger att han förr eller senare kommer att återvända och återställa lugnet.
Bolivia • Publicerad 13 november 2019
En anhängare till den avgångne presidenten Evo Morales demonstrerar i tårgas med en boliviansk flagga, med en flagga som representerar ursprungsbefolkningen ovanpå.
En anhängare till den avgångne presidenten Evo Morales demonstrerar i tårgas med en boliviansk flagga, med en flagga som representerar ursprungsbefolkningen ovanpå.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Áñez utropade sig till landets ledare inför en närmast tom senat, sedan Morales majoritetsägande socialistparti Mas valt att bojkotta kongressen och många ledamöter hade svårt att ta sig dit.

Som andre vice talman var hon näst på tur att ta över, då flera av Morales allierade valde att avgå samtidigt som honom, efter att den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS pekat på stora oegentligheter vid valet för några veckor sedan.

Annons

Áñez lovar att utlysa val så fort som möjligt och framträdde senare på balkongen till regeringspalatset där hon, i presidentbeklädnad och med en bibel i handen, talade inför anhängare.

Protester i närheten

Tre kvarter bort sköt polis tårgas när det uppstod våldsamheter mellan säkerhetsstyrkor och Morales-anhängare som försökte närma sig presidentpalatset.

Hundratals demonstranter marscherade in i huvudstaden från närliggande El Alto, många med ursprungsbefolkningarnas färgglada flaggor.

Evo Morales, som befinner sig i exil i Mexiko efter att han meddelade sin avgång i söndags, avfärdar Áñez maktövertagande och uppmanar till en nationell dialog för att komma till rätta med krisen.

– Om folket ber mig så är vi beredda att återvända för att återställa lugnet i Bolivia, säger han på en presskonferens i Mexico City, där han på nytt beskriver skeendena i hemlandet som en kupp och uppmanar FN att ingripa å hans vägnar.

– Vi kommer att återvända, förr eller senare. Ju förr desto bättre, säger han.

Ny befälhavare

Ett av Jeanine Áñez första beslut var att utse en ny befälhavare för den bolivianska militären. Det var när militären ställde sig bakom avgångskraven som Evo Morales valde att lämna sin post. Sedan dess har soldater skickats ut på gatorna för att assistera polisen i stävjandet av oroligheterna.

Under onsdagen arbetade många soldater med att ta bort de barrikader som blockerat flera av landets största vägar de senaste veckorna. Vid sidan av detta öppnade många butiker och banker som länge hållits stängda.

– Vi gör allt vi bara kan för att allt ska bli som vanligt igen, säger polischefen Yuri Calderon, som också säger att mindre polisstationer på olika håll i landet har stuckits i brand och härjats av Morales-anhängare.

Samtidigt finns det uppgifter om poliser som lämnat sina tjänster för att sälla sig till Morales-sympatisörernas led.

Ifrågasatt valresultat

Annons

Hittills har totalt sju människor dödats, varav fyra efter att ha blivit skjutna, i samband med oroligheter efter det omstridda valet den 20 oktober, uppgav justitiekansler Juan Lanchipa på tisdagen.

Enligt det officiella valresultatet vann Morales, som ställde upp för en kontroversiell fjärde mandatperiod, med de tio procentenheters marginal gentemot tvåan som krävs för att slippa en andra valomgång.

Men misstankar om fusk – som bland annat grundade sig i en abrupt paus i rösträkningen – utlöste protester som skakat landet i flera veckors tid. Sedan protesterna inte visade tecken på att stillna bjöd Evo Morales in den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS att granska valet. I sin preliminära rapport i söndags skrev organisationen att den funnit tydliga tecken på manipulation.

Det fick Morales att lova ett nytt val och en omstrukturering av landets valmyndighet, men när även militären uppmanade honom att avgå gjorde han det.

Avråder från resor

Sveriges utrikesdepartement avråder svenskar från att resa till Bolivia såvida det inte är nödvändigt, enligt ett beslut som fattats på onsdagen.

UD hänvisar till det försämrade säkerhetsläget och avrådan gäller tills vidare, meddelas via departementets hemsida.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons