Annons

Domarens hjälp gör Andersson trygg

En viktig del i landslagets förberedelser: Ett mejl från den tidigare elitdomaren Jonas Eriksson.
Informationen gör att förbundskapten har full koll på det italienska domarteamet.
Fotboll • Publicerad 14 november 2019
Janne Andersson i fokus på torsdagens presskonferens.
Janne Andersson i fokus på torsdagens presskonferens.Foto: Janerik Henriksson/TT

Domaren Daniele Orsato. Assisterande Lorenzo Manganelli och Fabiano Preti. Fjärdedomaren Michael Fabbri.

Förbundskapten Janne Andersson har numera koll på samtliga i den italienska kvartetten.

Annons

Och det tack vare Jonas Eriksson.

– Jonas Eriksson, vår förre elitdomare och en av mina goda vänner, informerar alltid om domarna som vi ska ha. Sedan ger vi spelarna kort info kring det, så att de vet vad som väntar, säger Andersson.

– Jonas skickade ett bra mejl i går (på onsdagen) och jag känner mig väldigt trygg utifrån att det är just han (Orsato) som ska döma. Jag är övertygad om att han kommer göra det jättebra.

"Intressant"

Andersson säger att Eriksson i mejlet bland annat tryckte på att italienaren Orsato är lugn, sansad, erfaren och är duktig på språk.

– Det är många sådana här grejer som är ganska intressant att veta om en domare innan. Det är bra om en fjärdomare inte förstår halländska men annars är det bra om de är bra på språk, säger han.

Jonas Eriksson har tidigare varit involverad i landslagets förberedelser. Inför VM i Ryssland var han inbjuden för att berätta om det mesta kring videodomarsystemet VAR.

– Jag är jättetacksam för att Jonas hjälper oss. Förberedelser är bra så länge vi inte lägger så mycket fokus på det, men det finns med som en del.

Alla tillgängliga

Daniele Orsato dömde även Janne Anderssons första landskamp, en hemmamatch mot Nederländerna som slutade 1–1 i kvalet till VM.

Janne Andersson har inte enbart full koll på domarteamet – han ska även ha alla spelare tillgängliga till fredagskvällens möte med Rumänien.

Pierre Bengtsson, Pontus Jansson och Karl-Johan Johnsson var alla med under träningen på Nationalstadion i Bukarest.

Annons

En svensk seger säkrar EM-spel i slutspelet nästa sommar. Vid oavgjort krävs det att Sverige tar tre poäng i hemmamatchen mot Färöarna tre dagar senare.

Blågul förlust? Då krävs seger på måndag, samtidigt som Rumänien inte vinner borta mot Spanien. Vid rumänskt kryss mot Spanien kan inbördes möten avgöra.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons