1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Amorteringskravet slår hårdare mot kvinnor

Det skärpta amorteringskravet har både hyllats för sitt bidrag till en sundare prisutveckling, och kritiserats för att hindra unga från att ta sig in på bostadsmarknaden.
Nu kritiseras det för att bidra till en ojämlik bostadsmarknad där kvinnor drabbas hårdare.
Kvinnor behöver i snitt spara i fyra år längre än män för att få ihop till kontantinsatsen.
Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Kvinnor tjänar i snitt mindre och har därför svårare att köpa bostad än män. I genomsnitt behöver de spara fyra år längre för att få ihop till kontantinsatsen, visar en kartläggning från Statistiska Centralbyrån och Svensk Mäklarstatistik på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I riket som helhet tar det i snitt 11 år för män och 15 år för kvinnor att få ihop de 372 750 kronor som krävs för att köpa en genomsnittlig bostadsrätt, förutsatt att de sparar 10 procent av årsinkomsten.

I Stockholms län tar det längst tid att spara till insatsen – 15 år för män och 18 år för kvinnor.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Tyvärr är det så att kvinnors snittinkomst är klart lägre än mäns. Det skärpta amorteringskravet drabbar per automatik kvinnor i högre utsträckning än män, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Extra avgifter

I 15 av 21 län riskerar kvinnor som tjänar i nivå med genomsnittet för kvinnor en extra amorteringsutgift, som följd av det skärpta amorteringskravet. Män som tjänar i nivå med genomsnittslönen för män i länet påverkas endast i åtta av länen.

– Även om medianlönen är högre i storstäder är det inte tillräckligt för att kompensera. I Stockholm påverkas både män och kvinnor av amorteringskravet. Men det förvånar mig att det får effekter för kvinnor i så pass många län i landet, säger Svanberg.

På sikt skapar det skärpta amorteringskravet inlåsningseffekter för kvinnor som får svårare att köpa ett eget boende och flytta vid exempelvis en separation, menar han.

Slopa skärpta krav

Marcus Svanberg anser att det skärpta kravet kan slopas utan att det skulle få några allvarliga effekter, eller bidra till någon bostadsbubbla.

– Vi tycker att det första amorteringskravet var fullt tillräckligt, och är kritiska mot det skärpta då det slår hårt mot grupper som har behov att komma in på bostadsmarknaden och begränsad betalförmåga.

I stället bör omformulerade amorteringskrav, individanpassad kontantinsats och kraftigt sänkt flyttskatt hamna i fokus, fortsätter han.

– Det måste bli enklare för människor att flytta.

Läs mer

Mark

Sjuhärad: Mopeder i krock – två till sjukhus

Strax före klockan tolv på torsdagen kom det in ett larm till Sos om en trafikolycka på Hedevägen i Kinna. Både räddningstjänst och ambulans kallades till platsen.

Nyheter

I natt: En anhållen för mordbrand – kastade upp brinnande föremål på balkong

Hotfull man slängde upp föremål på balkong som fattade eld.

Sport

Få ljusglimtar för Norrby: ”Han borde spela mer”

21-åringens inhopp ett av få plustecken efter frustrerande afton.

Sport

Friidrott: Starka resultat av ymeriterna: ”Jättebra”

Två ymeriter var på plats på Tingvalla IP för onsdagskvällens tv-sända friidrottsgala.

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.

Insändare

Debatt: Avloppsledningen i Öresjö – dra upp skiten

Att placera ett avloppsrör i en dricksvattentäkt var enligt insändarskribenten en mycket dålig idé.