Annons

Amanda Lind bjuder in till stort metoo-möte

Kulturminister Amanda Lind (MP) bjuder in representanter för de olika metoo-uppropen från hösten 2017. Hon vill sätta nya politiska mål för jämställdhetsarbetet.
Kultur • Publicerad 8 november 2019
Amanda Lind. Arkivbild.
Amanda Lind. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Amanda Lind vill träffa representanter från de upprop som sattes samman inom olika branscher för två år sedan. Däribland fanns det första, #tystnadtagning, där kvinnor i filmbranschen vittnade om sexuella trakasserier och övergrepp. Sedan följde upprop som #närmusikentystnar från musikbranschen, #deadline från journalistbranschen och #timeout från idrottsvärlden.

– När metoo fick sitt genombrott så var det först i filmvärlden och så var det även i Sverige. Nu är det på dagen två år sedan #tystnadtagning och jag vill bjuda in representanter från alla de upprop som gjordes och som ligger under mina ansvarsområden som minister till ett möte för att gemensamt staka ut en väg framåt.

Tio punkter

Annons

Både Amanda Lind och hennes företrädare Alice Bah Kuhnke har haft en dialog med representanter från de olika branschuppropen. Ett möte med teater- och operachefer resulterade i ett åtgärdsprogram med tio punkter som skulle hjälpa till att komma till rätta med problemen.

– Punkterna handlade om hur man från politiskt håll kan jobba med att bryta tystnadskulturen och öka jämställdheten inom kulturområdet. Nu har många av de punkterna bockats av och vi behöver nya, säger Amanda Lind.

TT: Vilka punkter är det som har klarats av?

– Dels har vi ställt krav på våra nationalscener att synliggöra sitt arbete mot sexuella trakasserier. Sedan handlar det om att arbetsgivare ska ta sitt ansvar. Det är till exempel viktigt för branschen att det finns tillräckliga sanktioner om en arbetsgivare inte tar ansvar och bryter mot arbetsmiljölagen. Där har regeringen nu tillsatt en utredning om vilka sanktioner som ska kunna vidtas.

"Hålla ut"

Samtidigt påminner Amanda Lind om att det som påbörjades med metoo-rörelsen inte är avslutat.

– Det är viktigt att komma ihåg att kvinnor har fortsatt att utsättas för övergrepp även efter metoo. Vi måste hålla i och hålla ut, det finns ingen snabb lösning. Att belysa sådana här årsdagar är också ett sätt att fortsätta sätta ljus på frågan. Det är nu det hårda arbetet börjar.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons