1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Allvarlig psykisk störning bakom knivattack

Den man som attackerade en kvinna med kniv på öppen gata i Helsingborg i mitten av maj bedöms lida av en allvarlig psykisk störning.
Mitten av maj tidigare i år: Polisen bevakar judiska församlingens lokal i centrala Helsingborg efter knivdådet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen begick mannen gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning som han fortfarande anses lida av.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, angreps på en trottoar i centrala delen av staden och fick skador som betecknades som livshotande.

Judiska församlingen befarade att dådet var antisemitiskt. Efter dådet, som fick stor internationell uppmärksamhet, sattes judiska församlingens lokaler under polisbevakning, då offret tillhör församlingen. Men enligt polisen finns det ingenting som tyder på att det rör sig om ett hatbrott.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Mannen har åtalats för försök till mord, och kan med anledning av bedömningen i utredningen komma att dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

Åklagaren har bekräftat att mannen tidigare dömts för andra brott, både längre tillbaka i tiden och i närtid. Den misstänkte, 29 år, anhölls inledningsvis i sin frånvaro misstänkt för mordförsök men greps dagen därpå i Danmark.