Annons

Allt fler fjällrävsvalpar i Sverige

Djur • Publicerad 1 november 2019
Det finns uppskattningsvis mellan 300 och 350 fjällrävar i Skandinavien. Arkivbild.
Det finns uppskattningsvis mellan 300 och 350 fjällrävar i Skandinavien. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Många fler svenska fjällrävspar har fått valpar i år jämfört med i fjol, visar en ny inventering.

"Glädjande nog föddes cirka 72 kullar i den svenska fjällkedjan jämfört med 54 förra året. Men många valpar dör under det första året, skriver Sandra Jönsson, Världsnaturfondens (WWF) fjällrävsexpert i det EU-stödda projektet Felles Fjellrev", i ett pressmeddelande.

Annons

Orsaken till ökningen tros bland annat vara de åtgärder som vidtagits för att skydda fjällräven, till exempel stödutfodring.

I Norge har fjällrävstrenden däremot inte varit lika positiv. Antalet valpkullar blev bara hälften jämfört med 2018, 26 stycken. Troligen beror det på bristen på smågnagare, enligt WWF.

Totalt finns nu enligt uppskattningarna mellan 300 och 350 fjällrävar i Skandinavien. Det är en ökning jämfört med 2015, då antalet uppskattades till 240. Fjällräven är fridlyst i Sverige sedan 1928. Djuren jagades intensivt i början av 1900-talet, innan dess uppskattades antalet till cirka 4 000.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig procentsiffra för ökningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons