Annons

Allt fler britter vill bli svenskar

Brexit • Publicerad 7 november 2019
Antalet brittiska medborgare som beviljas svenskt medborgarskap når nya rekordnivåer. Arkivbild.
Antalet brittiska medborgare som beviljas svenskt medborgarskap når nya rekordnivåer. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt fler britter vill bli svenska medborgare. Sedan årsskiftet har över 4 100 britter beviljats svenskt medborgarskap – omkring tre gånger så många som förra året, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ansökningarna om svenskt medborgarskap från britter har ökat för varje år sedan Storbritannien röstade för att lämna EU för drygt tre år sedan. Men trots annalkande brexit prioriteras inte ansökningar från de knappt 30 000 britter som bor i Sverige.

Annons

– Så länge brexit inte har hänt så har vi inte ett lagligt utrymme att prioritera just britter som nationell grupp, säger Jonas Colling brexitsamordnare på Migrationsverket, till Ekot.

Däremot är många av de brittiska ärendena okomplicerade och går snabbt att komma till beslut i, enligt Jonas Colling.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons