Annons

Allt annat än glimrande för smyckesjätten

Svensken Alexander Lacik togs in för att vända danska smyckesjätten Pandoras utveckling.
Nu tvingas bolaget sänka sin försäljningsprognos och aktien har rasat på Köpenhamnsbörsen.
Ekonomi • Publicerad 5 november 2019
Smyckesjätten Pandoras aktier rasar på Köpenhamnsbörsen. Arkivbild
Smyckesjätten Pandoras aktier rasar på Köpenhamnsbörsen. ArkivbildFoto: Pandora

Vändningen har varit dramatisk för ett av Danmarks mest kända varumärken. Backa bandet fem år i tiden, bolaget växte kraftigt när man hittat en egen nisch mellan lågprissmycken från varumärken som H&M och lyxsegmentet med aktörer som Tiffany & Co.

Pandora valde att satsa på egna butiker och 2016 stod aktien i över 1 000 danska kronor.

Annons

I dag värderas i stället aktien till 280 kronor och efter dagens kvartalsrapport fick aktieägarna se ett kursfall på 17,6 procent.

Raset har varit tydligt och förra året fick vd:n Anders Colding Friis sparken. I april kom i stället svensken Alexander Lacik in med mångårig erfarenhet från multinationella bolag som Procter & Gamble och som beskriver sig själv som någon som kan vända företags negativa utveckling.

Stärka varumärket

Hans första åtgärder har varit att arbeta med att stärka varumärket och dessutom lansera ett kostnadsbesparingsprogram.

I delårsrapporten redovisade man dock ett ebit-resultat på 891 miljoner danska kronor, långt under analytikernas förväntningar som låg på 986 miljoner enligt Reuters sammanställning.

Reviderar ned prognos

Men framförallt tvingas bolaget revidera ned sin försäljningsprognos för året, från tidigare ett tapp på 3–7 procent till minus 7–9 procent jämfört med 2018.

Framför allt handlar det om svagare försäljning i Storbritannien och Fastlandskina medan den politiska instabiliteten i Hongkong bidragit till att försäljningen halverats.

Alexander Lacik lyfte under en telekonferens att bolaget ändå ser ett ökat antal kunder i sina butiker men medgav också det många analytiker nu varnar för:

– Det kommer att bli en skakig resa, det är en sak som är säker.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons