Annons

Alla tre OS-medaljörer på 800 meter stoppas

Friidrott • Publicerad 15 augusti 2019
Alla tre medaljörer på 800 meter i OS 2016 stoppas från att delta på VM i Doha på grund av höga testosteronnivåer. Francine Niyonsaba, Burundi tog silver i RIo de Janeiro, sydafrikanskan Caster Semenya sprang hem guldet och kenyanskan Margaret Wambui blev bronsmedaljör. Arkivbild.
Alla tre medaljörer på 800 meter i OS 2016 stoppas från att delta på VM i Doha på grund av höga testosteronnivåer. Francine Niyonsaba, Burundi tog silver i RIo de Janeiro, sydafrikanskan Caster Semenya sprang hem guldet och kenyanskan Margaret Wambui blev bronsmedaljör. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

När friidrotts-VM i Doha avgörs i månadsskiftet september-oktober kommer ingen av de tre medaljörerna på damernas 800 meter vid OS 2016 finnas med. Alla tre stoppas på grund av Internationella friidrottsförbundets nya regel som begränsar testosteronnivån hos kvinnliga utövare.

Att Caster Semenya, Sydafrika, inte får vara med har varit känt. Men hon är inte ensam att tvingas avstå VM, skriver . OS- tvåan Francine Niyonsaba från Burundi som även var tvåa på VM 2017 stoppas också.

Annons

– Jag är skapad av Gud. För mig handlar det om diskriminering, sade Niyonsaba om den nya regeln i april i samband med att hon berättade att hon har hyperandrogenism som orsakar de höga nivåerna.

Även OS-trean Margaret Wambui stoppas på grund av den nya regeln.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons