Annons

Alla Legobitar ska bli gröna

Danmark • Publicerad 3 februari 2020
Att bygga med Lego ska bli allt grönare. Bilden är tagen som pr för Lego vid ett evenemang i Houston i november förra året.
Att bygga med Lego ska bli allt grönare. Bilden är tagen som pr för Lego vid ett evenemang i Houston i november förra året.Foto: Brandon Thibodeaux/Lego/AP/TT

En del Lego-bitar görs redan av sockerrör, och senast 2030 ska samtliga små klossar och delar i företagets utbud vara gjorda av något annat än fossilbaserad plast. Det lovar den danska leksaksjättens vd Niels B Christiansen i en intervju med tidningen Børsen.

– Det är ingen lätt uppgift, och vi har bara nått en liten bit på vägen, säger Christiansen.

Annons

– Vi provar massor av olika material för tillfället, och vi provar många som inte fungerar innan vi hittar något som fungerar.

Än så länge är bara två procent av Lego-bitarna gjorda av icke-fossila material. Symboliskt nog är det bokstavligen gröna bitar som träd och blad i byggsatser som ofta är gjorda av så kallad bioplast, baserad på sockerrör.

Kruxet är dels att även om detta är en mer hållbar källa än olja så slukar sockerrörsodlingar stora resurser. Dels har Lego fått kritik via bland annat brittiska The Independent för att även bioplast är svår att återvinna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons