Annons

Alkohol – mångmiljardsmäll för samhället

Över 100 miljarder kronor – så mycket kostar alkoholkonsumtionen Sverige under ett år.
Alkohol • Publicerad 11 november 2019
Enligt Magdalena Gerger, vd för Systembolaget, skulle kostanden för samhället bli ännu högre om alkoholen såldes i vanliga butiker. Arkivbild.
Enligt Magdalena Gerger, vd för Systembolaget, skulle kostanden för samhället bli ännu högre om alkoholen såldes i vanliga butiker. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En ny studie, beställd av Systembolaget, visar hur kostnaderna för alkoholkonsumtionen är spridda i samhället. Analysföretaget Ramboll har undersökt kostnaderna för bland annat sjukvården och arbetsgivare. Alkoholkonsumtionen kostade samhället 103 miljarder kronor under 2017 enligt studien.

– Det är enorma kostnader som påverkar hela samhället, säger Magdalena Gerger.

Annons

– Det är kostnader som inte bara rör den som dricker, utan även dem som är anhöriga och som får en försämrad livskvalitet till följd av alkohol.

Försämrad livskvalitet

Studien visar att kostnaderna för den försämrade livskvaliteten som följer i spåren av alkohol kostade samhället 43 miljarder kronor.

– Det har varit viktigt att sätta kronor och ören, svart på vitt, när det gäller det här. Ett exempel är barns lidande om de växer upp i en familj där föräldrarna dricker för mycket, allt från en försvårad skolgång och psykisk ohälsa till framtida missbruk hos de här barnen.

– Det jag tycker är viktigt att förstå är att livskvalitén inte alltid först och främst försämras hos dem som dricker, utan det drabbar alla runt omkring.

Andra exempel är arbetsplatsolyckor till följd av alkohol och kollegorna som blir drabbade i samband med dem. Produktionsbortfall, där bland annat sjukfrånvaro och klienter inom kriminalvården ingår, uppgår till en kostnad på cirka 35 miljarder kronor.

– Sjukvården tog emot 660 000 alkoholrelaterade besök 2017, och nära hälften av dessa rör alkoholrelaterade psykiska sjukdomar, många orsakade av diagnosen alkoholmissbruk. Detta påverkar en redan tungt belastad sjukvård. Alkohol är inblandat i vartannat misshandelsfall, listan kan göras lång.

Dyrare utan monopol

Systembolaget har i uppdrag att förse samhället med information och fakta baserat på forskning. Den färska studien visar var kostnaderna är som störst och inom vilka områden det finns kunskapsluckor som behöver täppas till enligt Magdalena Gerger.

TT: Samtidigt är det Systembolaget som säljer alkoholen, det blir lite dubbelt?

– Det kan man tycka, men i och med att vi inte har förbjudit alkohol i Sverige så har vi i stället ordningen att vi ska hålla nere konsumtionen.

– Forskning från bland annat WHO visar att det finns tre viktiga verktyg för att minska problemen med alkohol. Det är begränsad tillgänglighet, begränsad marknadsföring och att hålla uppe priserna.

Annons

– Allt detta görs i Sverige. I och med monopolet begränsas tillgängligheten, och genom skatteverktyget hålls priserna uppe.

Enligt Magdalena Gerger skulle kostnaderna för alkoholkonsumtionen öka om det såldes alkohol i vanliga butiker.

– Mataffärer skulle ha helt andra syften med sin försäljning än vad Systembolaget har.

Lisa Andersson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons