Annons

Alexanderssons VM-guldkross: "Fantastiskt"

Tove Alexandersson är orienteringsvärldens stora dominant.
I långdistansloppet vid VM i Norge tog 26-åringen sitt fjärde raka guld på distansen. En rörd Lina Strand tog silver och säkrade en svensk medaljdubbel.
Orientering • Publicerad 14 augusti 2019
Tove Alexandersson har inlett orienterings-VM i Norge på bästa vis – med VM-guld i långdistans.
Tove Alexandersson har inlett orienterings-VM i Norge på bästa vis – med VM-guld i långdistans.Foto: Geir Olsen/NTB scanpix/TT

Ingen orienterare i världen har rått på Tove Alexandersson hittills den här säsongen. För knappt tre veckor sedan vann världscupledaren orienteringsfesten O-ringen runt Norrköping för sjätte gången. Under onsdagseftermiddagen tog hon sitt åttonde VM-guld, varav det fjärde raka i långdistans.

Alexandersson vann loppet, över 11,5 kilometer i Spydeberg, på 69 minuter blankt. 26-åringen var överlägsen i mål: 6 minuter och 16 sekunder före landsmaninnan Lina Strand.

Annons

– Det känns helt fantastiskt. Det är svårt att beskriva, det är lika häftigt varje gång, säger Alexandersson till SVT.

Att 26-åringen skulle vinna var föga oväntat. Men att Strand tog silvret var överraskande. VM-medaljen var 30-åringens första individuellt, sedan tidigare hade hon ett guld i sprintstafett tillsammans med Helena Bergman (tidigare Jansson), Jerker Lysell och Jonas Leandersson.

– Jag är helt rörd, säger Lina Strand till SVT.

Trea blev Simona Aebersold, Schweiz, som sprang i mål på 75.50. 34 sekunder långsammare än Strand och 6.50 bakom Alexandersson. Karolin Ohlsson blev delad sexa och Sara Hagström delad nia.

På fredag har Sverige chans på nya medaljer, i medeldistansloppet i samma skogar i sydöstra Norge.

Rättad: I en tidigare version angavs fel ålder på Lina Strand. Hon är 30 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons