Annons

Åldrings konto tömdes – 17-årig flicka åtalas

Brott • Publicerad 2 december 2019
En kvinna i 85-årsåldern fick sitt konto länsat på över en miljon kronor, som sedan fördelades via Swish. Arkivbild.
En kvinna i 85-årsåldern fick sitt konto länsat på över en miljon kronor, som sedan fördelades via Swish. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

En kvinna i 85-årsåldern lurades att slå in sin digitala bankkod av en man som utgav sig för att ringa från hennes bank. Sedan länsades hennes konto på 1 260 000 kronor.

Pengarna misstänks ha delats ut till över 50 personer via Swish.

Annons

En av dem, en 17-årig flicka, åtalas nu i Malmö tingsrätt misstänkt för penningtvätt. Detta efter att hon tog emot 15 000 kronor som tillhörde den äldre kvinnan. För de andra personerna pågår fortfarande en förundersökning om misstänkt penningtvätt.

Flickan nekar till brott och menar att hon inte visste att pengarna tillhörde en äldre kvinna som utsatts för bedrägeri. Hon säger att en för henne okänd man tog kontakt med henne via Snapchat och bad henne ta emot pengarna.

"Det är ju lite pinsamt, för det känns inte rätt. Därför förstår jag att han har lurat mig", säger 17-åringen i förhör med polisen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons