Annons

Thunberg fick avbryta klimatstrejk i Madrid

Greta Thunberg fick av säkerhetsskäl avbryta klimatmarschen i samband med klimatmötet COP 25 i Madrid.
Spanien • Publicerad 6 december 2019
Greta Thunberg fick avbryta klimatprotesterna av säkerhetsskäl. Arkivbild.
Greta Thunberg fick avbryta klimatprotesterna av säkerhetsskäl. Arkivbild.Foto: Andrea Comas
Demonstranter under fredagskvällen i Madrid.
Demonstranter under fredagskvällen i Madrid.Foto: Bernat Armangue
Foto: 
Greta Thunberg svarar på pressens frågor under COP|25-mötet i Madrid.
Greta Thunberg svarar på pressens frågor under COP|25-mötet i Madrid.Foto: Bernat Armangue
Klimataktivisten Greta Thunberg anlände till Madrid på fredagsmorgonen.
Klimataktivisten Greta Thunberg anlände till Madrid på fredagsmorgonen.Foto: Andrea Comas/AP/TT

Det samlades mängder med människor för att delta i den globala klimatmarschen i den spanska huvudstaden. Klimataktivisten Greta Thunberg har fått stor medial uppmärksamhet sedan hon steg av tåget för att delta under COP 25.

När hon skulle delta i klimatprotesterna på fredagskvällen blev uppmärksamheten en säkerhetsfråga och hon fick efter en kort stund avbryta marschen, men återfanns senare på scenen där hon talade till publiken.

Annons

– Det är vi som står för förändringen. De som sitter på makten måste komma ikapp. De behöver göra sitt jobb.

– Världens ledare sviker oss, vi säger att det är nog nu. Förändringen kommer oavsett vad ni tycker.

Juan Antonio Correa representerar en av alla de ursprungsbefolkningar som finns på plats i Madrid.

– Vårt traditionella sätt att leva och den relation ursprungsbefolkningen har till Moder jord är en alternativ väg att gå för det moderna samhället när det gäller att bemöta klimatkrisen, säger han till AFP.

Mötte pressen

Under fredagseftermiddagen träffade Greta Thunberg och tre andra unga klimataktivister internationella medier för att svara på frågor om deras krav på världens makthavare.

– En del människor är rädda för förändring, och vi unga vill ha en förändring, därför försöker de att tysta oss.

Klimatmötet är det andra sedan de unga klimataktivisterna började strejka världen över.

– Vi har åstadkommit mycket, genom att vi har ökat medvetenheten hos allmänheten. Det är ett stort steg, men det räcker inte.

Thunberg får medhåll från de andra aktivisterna som också kräver förändring: "lovord kommer inte att rädda oss, vi behöver inte fler löften – ni måste agera".

– Vi kan inte fortsätta så här, i längden är det är inte hållbart att barn skolstrejkar för att rädda klimatet säger Thunberg.

Flyttat möte

Annons

Enligt ursprungsplanen skulle COP 25 hållas i Chile men på grund av spänningar och protester i landet flyttades konferensen hastigt till Spanien och Thunberg som hade planerat att ta tåget till Chile från USA fick snabbt ändra sina resplaner.

Temat för fredagens protester är klimaträttvisa – alltså behovet att betrakta klimatförändringarna ur ett människorättsperspektiv.

Ministrar på måndag

Runt 25 000 deltagare från nästan 200 länder deltar i COP 25, som pågår fram till den 13 december. Den formella agendan handlar mycket om hur Parisavtalet ska implementeras.

Under mötets andra vecka, från och med måndag, anländer ministrar och andra tunga politiker. Från Sverige deltar klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) och biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Lisa Andersson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons